Hoppa till huvudinnehållet

Så kan Månsbergets granne bebyggas: ”Någonstans måste folk bo”

Publicerad:
Nu håller nya planer för Katrineberg i västra Karlstad på att ta form efter att regeringen stoppade de gamla 2019.
Nu håller nya planer för Katrineberg i västra Karlstad på att ta form efter att regeringen stoppade de gamla 2019. Foto: Anders Hanson

Regeringen satte stopp för Karlstads kommuns planer på bostäder i Katrineberg.

Nu ska ett nytt förslag för området tas upp i stadsbyggnadsnämnden. Men sedan kan inte mer tas av naturen, enligt planhandläggaren Anna Pettersson.

2019 sa regeringen nej till att bygga 750 bostäder i det strandskyddade området söder om Bergvik. Kommunens skäl att bygga var inte tillräckliga för att åsidosätta strandskyddet.

Nu ska ett nytt förslag till planprogram tas upp i stadsbyggnadsnämnden. Blir det verklighet försvinner mer skog intill det omdebatterade Månsberget.

Anna Pettersson är planhandläggare på Karlstads kommun och säger att det nya förslaget för Katrineberg skiljer sig från det gamla.

– Inga nyckelbiotoper berörs av planeringen. Visst, naturen blir mer fragmenterad, men vi har lyckats spara värdekärnor och gröna kopplingar så att arterna ändå kan leva kvar.

"Når en gräns”

Hon säger att kommunen har försökt se hur de känsliga arterna påverkas av byggplanerna på Katrineberg och Månsberget.

– Kan arterna långsiktigt leva kvar i det här området? Ja, det kan de, men sedan börjar vi nå en gräns där artskyddsförordningen säger stopp. Nu kan vi inte planlägga mer bebyggelse, för då får vi problem.

Anita bodde på Månsberget i 60 år: ”Här kan man inte tänka sig att folk ska ha utflykt”Politikern om Månsberget: ”För naturvärdena blir det bättre”

Skulle kommunen, eller någon annan, vilja bygga mer i området anser Anna Pettersson att det kräver utredningar av hur specifika arter påverkas. Troligen behövs då också åtgärder för att kompensera.

I Katrineberg sparas ett område skog ner mot Vänerstranden, både för rekreation och för naturvärdenas skull.

– Vi har försökt lägga bebyggelsen på de ytor som har lägst värden. För vi blir ju också fler och någonstans måste folk bo.

Kortare resor

Anna Pettersson ser Katrineberg som hållbart genom att det är cykelavstånd till stan och nära till affärer, även om det motverkar de kommunala miljömålen för klimat och frisk luft, enligt miljökonsekvensbeskrivningen.

– Alternativet hade kanske varit att de här drygt tusen bostäderna skulle ha blivit utspridda på landet någonstans, där man har ett annat bilberoende. Här har vi ändå en infrastruktur som är utbyggd. Snabbusstråket ska förlängas dit.

Den planerade nya bron över Klarälven kommer att minska avstånden till andra delar av stan också, påpekar hon.

Detaljplanen för Katrineberg behandlas av stadsbyggnadsnämnden den 20 oktober.

Karlstads kommun planerar även för verksamheter på Eriksberg och för fler bostäder i Zakrisdal, enligt planchefen Jonas Zetterberg. Eriksberg ligger norr om E 18 i västra Karlstad och här berörs öppen naturmark. En del skogsmark berörs av planerna för Zakrisdal.

Läs tidigare artiklar om Katrineberg:

Vill förverkliga Katrineberg längre från VänernNya planen för Katrineberg efter regeringens nej

Artikeltaggar

Bostad och byggenKarlstadKarlstads kommunKatrinebergKlimatKollektivtrafikMånsbergetMiljöRegeringenSkogStadsbyggnadsnämndenVärmland och klimatet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.