Hoppa till huvudinnehållet

Politikern om Månsberget: ”För naturvärdena blir det bättre”

Publicerad:
Erik Nilsson (KD) är kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Karlstad och tror att detaljplanen för Månsberget kommer att överklagas om den går igenom.
Erik Nilsson (KD) är kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Karlstad och tror att detaljplanen för Månsberget kommer att överklagas om den går igenom. Foto: Helena Karlsson

– För naturvärdena blir det väldigt mycket bättre jämfört med tankarna för tio år sedan.

Det säger Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, om de omstridda planerna för Månsberget i Karlstad.

I översiktsplanen från 2012 var området planerat för störande verksamhet. Det förslag till detaljplan som ska tas upp i kommunfullmäktige den 28 oktober tillåter knappt 5,8 hektar handel, men samtidigt planläggs 4,7 hektar för natur.

– Jag ser det som en komplettering till det redan befintliga handelsområdet.

Han är inte förvånad över att frågan blivit omdebatterad och förväntar sig att detaljplanen överklagas. Men först ska den antas av kommunfullmäktige, där partierna som är för planerna har en lövtunn majoritet med 31 mandat mot 30 för motståndarna.

– I princip alla detaljplaner i dag överklagas. Det behöver inte vara fel, utan ibland behöver saker granskas av någon annan.

Natur skyddas

Mer naturmark skyddas om förslaget går igenom, anser han.

– I dag finns det inget skydd på den här marken, men i framtiden kommer den vara detaljplanerad som naturmark.

Anita bodde på Månsberget i 60 år: ”Här kan man inte tänka sig att folk ska ha utflykt”Så kan Månsbergets granne bebyggas: ”Någonstans måste folk bo”

För att ändra på det krävs att kommunen tar fram en ny detaljplan.

– Men det är mycket krångligare att upphäva en detaljplan och börja rita en ny, det ska man ha med sig.

"I stället för att göra nya ingrepp är det här ändå skonsamt”, säger Erik Nilsson (KD) om detaljplaneförslaget för Månsberget.
"I stället för att göra nya ingrepp är det här ändå skonsamt”, säger Erik Nilsson (KD) om detaljplaneförslaget för Månsberget. Foto: Helena Karlsson

Det gör att han tycker att förslaget är bättre för Månsbergets natur än dagens översiktsplan som viker det för störande verksamhet.

Själv stöder han förslaget för att han anser att det ger fler jobb, främst till unga. Samtidigt visar miljökonsekvensbeskrivningen att det går emot en del av kommunens miljömål, bland annat genom att det skapar mer trafik.

– Vägarna finns, busslinjerna är framdragna. I stället för att göra nya ingrepp är det här ändå skonsamt.

Han pekar också på elektrifieringen.

– I dag kör vi runt på bensin eller diesel de flesta av oss, men vi är inne i en väldigt stor omställning och då kommer det i en helt annan dager.

Men en rapport från Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin visar att för att nå Sveriges klimatmål för transporter räcker inte elektrifiering och inblandning av biobränslen: effektivare transporter måste också till.

Invånarna väljer

E-handeln har fått en extra skjuts under pandemin och det gör det svårare att bedöma hur handeln utvecklas, enligt kommunens tjänstemän.

Hur stor är risken att ni om 20 år står med ett tomt köpcentrum?

– Så kan man säga om allt. Nu är det en handelsetablering, men vi bygger också väldigt mycket bostadshus. Men jag får aldrig frågan när det gäller bostadshusen hur stor risk det är att det står tomt om 20 år.

Handelns utveckling i Karlstad bedöms enligt kommunens tjänstemän vara svårbedömd, medan befolkningen spås öka enligt kommunens egen prognos.

Erik Nilsson säger att Karlstadsbornas val – e-handel eller lokala butiker – påverkar handelns framtid.

De som är barn och unga i dag får leva med de svåraste följderna av klimatkrisen. En ny studie visar att barn födda 2020 löper flera gånger större risker att få uppleva bränder, torka och skördar som slår fel än de som föddes 60 år tidigare. Detta om uppvärmningen fortsätter som hittills. Barn i fattigare länder drabbas hårdast.

Konsumtion beskrivs i utkastet till ny översiktsplan för Karlstads kommun som en av de största utmaningarna när det gäller att få ner utsläppen.

– Konsumtion är inte fel så länge du gör så goda val du kan, säger Erik Nilsson.

Hur ska du som politiker skapa jobb som inte äventyrar klimatet?

– När det kommer till klimat- och hållbarhetsarbete tycker jag att vi är väldigt duktiga på det i Karlstads kommun.

Han återkommer till de enskilda Karlstadsbornas val.

– Alla vi i samhället skapar jobb genom de val vi väljer att göra.

Karlstads kommun rankades i år som tredje bästa miljökommun i Sverige av tidskriften Aktuell hållbarhet.

Svår balansgång

Samtidigt innebär kommunens nya förslag till översiktsplan att man vill nagga flera skogsområden i kanten: I2-skogen, Tyrskogen, Rudsskogen, skog på Jäverön och i Skattkärr.

Hur tycker du att ni klarar balansgången mellan behovet av grönområden och att expandera?

– Den är tuff och tyvärr blir det ofta konflikter i det här. Förslaget som ligger nu är inte politiskt behandlat i någon större omfattning, så det kommer att ske förändringar.

När kommunen bad om synpunkter till förslaget skrev man på sin sajt att ”Ju fler som flyttar till kommunen desto fler gröna miljöer behövs för rekreation”.

Hur klarar man att skapa fler grönområden samtidigt som man vill bygga fler bostäder, skolor med mera?

– När du pratar om nya områden gäller det att få in det från början. Det gäller att vi ritar in parker och rekreationsområden, för då har vi fastslagit det direkt. Sedan gäller det att vi är väldigt återhållsamma inne i stan, när vi pratar grönyta, att inte ta i anspråk mer.

Erik Nilsson ser det som ett måste med nya bostadsområden när invånarantalet ökar. Gammal industrimark bebyggs i och för sig på Coops gamla område. Men sådan mark räcker inte.

– Det finns en konflikt där. Vill man inte röra något nytt område över huvud taget kan man bara riva där det redan finns hus och bygga högre. Jag tror inte på den lösningen.

Artikeltaggar

Bergviks köpcentrumBostad och byggenDetaljplanerE-handelErik NilssonHandelI2-skogenJäverönKarlstadKlimatKollektivtrafikKommunfullmäktigeKöpcentrumMånsbergetMiljöPolitikSkattkärrSkogStadsbyggnadStadsbyggnadsnämndenTrafikTyrskogenVärmland och klimatet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.