Hoppa till huvudinnehållet

118 personer i fyllecell sedan släppet: ”Några helger har det varit knökfullt”

Publicerad:
Polisen har haft att göra sedan restriktionerna släppte. 118 berusade personer har omhändertagits på knappt 21 dagar.
Polisen har haft att göra sedan restriktionerna släppte. 118 berusade personer har omhändertagits på knappt 21 dagar.

Sedan släppet av pandemirestriktionerna den 29 september har polisen i Värmland över 100 LOB-fall (lagen om omhändertagande av berusade personer). Många, men Bjarne Andersson, stationsbefäl i Karlstad, hade trott på fler.

– Det har ju ökat sedan det släppte, men inte i den utsträckningen som jag var rädd för. Det kan jag inte påstå.

Det var många som jublade när krog- och restaurangrestriktionerna hävdes. En krogägare i Karlstad beskrev det som att folk behöver dansa, skratta och hångla. Dessvärre är alkoholkonsumtion sällan så glamorös som i vodkareklamerna.

– När alkoholen går in så går vettet ut, säger Bjarne Andersson, stationsbefäl i Karlstad, och syftar på den mängd LOB man haft sedan den 29 september.

– För oss är det viktigt att plocka bort de som är mest berusade ganska tidigt, antingen att avvisa från platsen, köra hem, till tillnyktringsenheter eller arresten. Det finns ju stora risker att det stökigt och bråkigt bland fulla människor.

118 fall på knappt tre veckor

Hur har det sett ut sedan släppet?

– Det har ju ökat sedan det släppte, men inte i den utsträckningen som jag var rädd för. Det kan jag inte påstå, men av och till har det varit rätt mycket. Några helger har det varit knökfullt i vår arrest. Så det är ju mer än innan.

Knappt tre veckor har passerat, och det har som sagt varit en del.

– 118 i hela länet, säger Andersson, och fortsätter:

– I Karlstad har vi nio platser, det är de som är öppna dygnet runt sju dagar i veckan. På helger kan vi öppna upp i Kristinehamn, Torsby, Hagfors, Arvika och Sunne så att vi ligger i startgroparna ifall det blir mycket fylla.

Är 118 en hög siffra?

– Ja, ganska mycket ändå. Vi har ju de vanliga som inte bryr som det är pandemi eller inte, som är återkommande. De flesta kommer in på helger efter 23.

De får vård

Utöver platserna på sjukhusen finns det sedan ett tag tillbaka tillnyktringsenheter på sjukhuset. Nationellt sätts omkring 78 av 100 LOB-fall i arresten medan tolv procent förs till vård eller får en annan åtgärd.

– Vi har tre platser i Karlstad. Dit kör vi de som inte är stökiga eller bråkiga. Det funkar bra tycker jag.

Är det de som är lite stökigare som ni tar?

– Ja precis, tillnyktringen har inte riktigt samma förutsättningar så de får hamna här. Det kan ju bli våldsanvändning. Ofta kan vård bli en inkörsport till att komma tillrätta med sina problem.

Artikeltaggar

Bjarne AnderssonFylleriLobSamhälleVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.