Välfärden hotas när Socialdemokraterna lyxbehandlar småbarnsföräldrar

Publicerad:
När de föräldralediga checkar ut för långa sommarsemestrar och jullov måste de som väntar, avstår eller är klara med familjebildandet kompensera, skriver Kajsa Dovstad. Foto: Timbro

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Priset betalar kollegorna som behöver täcka upp, och alla som är i behov av att välfärden fungerar – familjeveckan kommer spä på den redan stora personalbristen, skriver Kajsa Dovstad.

Finansminister Magdalena Andersson (S) missar flera av Sveriges stora problem och prioriterar att lägga resurser på fel saker. Värst är familjeveckan som regeringen budgeterar 3,5 miljarder kronor för. Priset betalar kollegorna som behöver täcka upp, och alla som är i behov av att välfärden fungerar – familjeveckan kommer spä på den redan stora personalbristen.

Mer tid med familjen innebär mindre tid på jobbet. Samtidigt blir arbetsuppgifterna knappast färre. Särskilt inte inom välfärden där prognoserna för personalförsörjningen är alarmerande. 45 000 lärare och förskollärare beräknas saknas år 2033 enligt SCB. Redan 2026 kommer det fattas 31 000 anställda i sjukvården och 48 000 i omsorgen, visar siffror från Finansdepartementet som Magdalena Andersson själv har presenterat.

Trots det lägger regeringen ett budgetförslag som förvärrar bristen genom att betala tiotusentals välfärdsanställda för att vara hemma mer från arbetet. De som får rycka in blir kollegorna till småbarnsföräldrarna. När de föräldralediga checkar ut för långa sommarsemestrar och jullov måste de som väntar, avstår eller är klara med familjebildandet kompensera.

Så skriver du en debattartikel

Den svenska föräldraledigheten är redan för lång, skapar problem för företag och ger snedvridande effekter i välfärden. Antalet föräldralediga överstiger sjukskrivningstalen vilket jag visade i ett briefing paper för Timbro år 2018. Hela sjuksköterskebristen skulle lösas om föräldraledigheten kortades till Norges miniminivå på 320 dagar. I dag har svenska föräldrar 480 dagars betald ledighet.

Den överdrivet generösa föräldraförsäkringen är en ren kvinnofälla för medelklassen visade företagsanalytikern Dennis Avorin i en annan uppmärksammad Timbro-rapport. Kvinnors karriärer och löner hämmas av lång frånvaro från arbetet. Samtidigt avtar de positiva effekterna av en gemensamt finansierad föräldraledighet efter inte ens ett år. Att utöka föräldraledigheten borde inte vara prioriterat. Särskilt inte för “världens första feministiska regering” – som regeringen titulerar sig som.

Det offentliga välfärdsuppdraget borde vara mindre än vad det är i dag. Det gäller framför allt föräldraledigheten. Om föräldrar vill tillbringa mer tid med sina barn ska de vara fria att göra så. Men då ska de stå för kostnaderna själva.

Statlig lyxbehandling av småbarnsföräldrar skadar både deras kollegor och alla som är i behov av att välfärdens kärnuppdrag fungerar.

Kajsa Dovstad

Välfärdsansvarig, Timbro

Artikeltaggar

DebattFamiljepolitikFinansdepartementetFöräldraförsäkringFöräldraskapMagdalena AnderssonSCBSjukvårdSocialdemokraternaStatsbudgetenTimbroVälfärd

Läs vidare