Hoppa till huvudinnehållet

Unga ska driva nytt projekt: "Roligaste jobbet i Arvika”

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Elin Tienvieri, Arvika Innovation Park, Anna-Karin Frykstedt, Karlstad Innovation Park, tillsammans med Bo-Jacob Enqvist och Jonas Swanö som ska fungera som processledare inom projektet ”Allas barn och unga i Arvika” och stötta de unga som kommer att anställas för att driva det.
Elin Tienvieri, Arvika Innovation Park, Anna-Karin Frykstedt, Karlstad Innovation Park, tillsammans med Bo-Jacob Enqvist och Jonas Swanö som ska fungera som processledare inom projektet ”Allas barn och unga i Arvika” och stötta de unga som kommer att anställas för att driva det. Foto: Kerstin Herö

Minst fyra unga ska anställas för att driva ett projekt med målet att bidra till en meningsfull fritid och ett bra liv för barn och unga i Arvika. Organisationer från olika delar av samhället medverkar, men det är de unga som ska styra utvecklingen.

– Vi ska sitta i baksätet. Vi ska stödja, inte nåt annat; de unga kör, säger Bo-Jacob Enqvist som tillsammans med Jonas Swanö utgör de två processledare som ska ge unga grundförutsättningarna att driva processen.

– Vi ska ge dem ramar och utifrån det får de arbeta fritt och kreativt, säger Jonas Swanö.

Via projektet ska man bygga ett nytt sammanhang, där ungas kompetens tas tillvara.

– Vi vill skapa en innovationsmiljö, en miljö med högt i tak där man får utveckla och testa idéer, uppger Elin Tienvieri, Arvika Innovation park.

Hon berättar att anställningarna är på deltid och att man söker unga i åldersgruppen mellan 18 och 22 år.

– De ska få starta upp projektbyrån ”Changemakers”. Deras uppdrag blir att bygga en community för unga tillsammans med Bo-Jakob och Jonas och utifrån drivkraft och engagemang ta reda på: Vad vill man göra i Arvika? Vilka behov finns det? Och vara med och genomföra det.

Ett år sedan

Initiativet till det som sedan blev dagens projekt ”Allas barn och unga i Arvika” togs för ett år sedan. Då möttes Innovation Park och Hyresgästföreningen i Värmland i ett samtal om barn och ungas villkor. För att bredda diskussionen vände man sig till fler.

– Vi uppmärksammade att det fanns ett behov av att kunna mötas organisationer emellan. Vi bjöd in företag, föreningslivet och det offentliga för att tillsammans undersöka hur vi kan skapa ett bättre Arvika för barn och unga. Vi har haft flera workshops under året, säger Elin Tienvieri.

Runt 30 organisationer har varit delaktiga.

– Det vi ser är, att för att få till en förändring behöver alla vara med. Vi märkte att det saknades ett forum där många olika aktörer kunde arbeta tillsammans.

I dag jobbar organisationer ofta var och en på sitt håll. Ibland vet man inte ens om varandra.

– Det är bättre att gå ihop, då kan vi hitta bättre lösningar, annars ser var och en bara sitt perspektiv, säger Elin Tienvieri.

Två spår

Dessutom ville man ge de unga själva en framträdande roll.

– Vi pratar mycket om oss vuxna. Skillnaden här är att unga får ta plats, fortsätter hon. Det är ett projekt där unga får styra, där de får ta fram idéer och koppla ihop det med aktörer (organisationer) som vill vara med.

Projektet har två spår. Ett är att involvera unga på deras villkor och ge dem möjlighet att aktivt vara med och skapa sin egen tillvaro. Det andra är att stärka samverkan mellan olika organisationer och tillsammans hitta nya metoder för att möta ungas behov.

Projektet har beviljats bidrag från Leader Växtlust Värmland, vilket gör det möjligt att anställa ett antal personer.

– De fyra ungdomarna ska få det roligaste jobbet i Arvika, hävdar Bo-Jacob Enqvist.

De ska sen i sin tur involvera fler unga och låta dem vara en del i processen att ta fram nya idéer för Arvikas ungdomar.

De ska inte lägga fram någon önskelista, utan själva vara med och genomföra idéer enligt Anna-Karin Frykstedt, Karlstad Innovation Park.

Ungas idéer

De organisationer som är intresserade kan sen vara med och stötta ungdomarna så det blir möjligt att göra det.

– Tanken är att de ska samskapa. Unga har idéer som de vill förverkliga. Det viktiga är de ungas vilja, säger Elin Tienvieri.

Projektbyrån kommer inte bara att vara en digital arbetsplats, utan kommer även att ha ett fysiskt kontor.

– Vi tror det är bra för att få en teamkänsla, att man kan stötta varandra och hittar ett sätt att jobba tillsammans, och inte sitter ensamma. Man har inte bara ansvar för sina egna idéer, utan även för andras, säger Jonas Swanö.

– Oavsett vad som blir genomfört nu har de idéer och tankar som kommer fram ett värde och vi har ett ansvar att ta hand om det också, det är viktigt.

Man hoppas projektet ska få effekt både på kort sikt och i ett längre perspektiv.

– Genom att involvera unga kommer vi att upptäcka gedigna behov unga har som vi aktörer kan stötta och agera på, säger Anna-Karin Frykstedt.

Nytt sammanhang

Jonas Swanö påpekar att det finns bra verksamhet redan i dag inom föreningslivet i Arvika.

– Det är inte så att vi fyller i ett tomt hål.

Däremot finns inte just det här sammanhanget, som det nya projektet vill skapa, tillägger Elin Tienvieri.

– Om vi går samman och lär känna varandra kan vi nå ännu längre med våra lösningar. Och unga får fler sammanhang med engagerade vuxna.

Nytt event i november

Den 8 november kommer projektet att arrangera eventet Co-days som är ett koncept som Innovation park använt tidigare.

Elin Tienvieri beskriver det som samskapardagar.

– Man möts, samtalar och testar nya tankar med varandra.

Där kommer man också att berätta mer om projektet.

– Och man kommer att kunna vara med och signa upp för att engagera sig. Eventet är öppet för alla som bryr sig om att barn och unga har det bra och vill bidra till det.

Co-days äger rum på Ritz, men eventet kommer också att sändas live via länk.

Artikeltaggar

ArvikaArvika Innovation parkElin TienvieriJonas SwanöNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.