Hoppa till huvudinnehållet

Tullchefen om öppna gränsen: ”Jobbet blir mer intressant”

Publicerad:
Trafiken mellan Norge och Värmland har varit märkbart mindre under 18 månader. Nu är den på väg att komma tillbaka till samma nivå som förr.
Trafiken mellan Norge och Värmland har varit märkbart mindre under 18 månader. Nu är den på väg att komma tillbaka till samma nivå som förr. Foto: Lisa Olaison

Den allt mer ökade trafiken mellan Norge och Värmland gör att tullens beslag också ökar.

Men smugglingen kan ha hittat nya vägar under pandemin.

Att gränsövergångarna mellan Sverige och Norge nu är öppna, nästan helt utan restriktioner, kan knappt ha undgått någon.

Särskilt inte tullen.

– Trafiken har ökat kraftigt. Vi har gjort lite fler narkotikabeslag, inga stora utan för eget bruk, och det är lite drograttfylleri, så visst märks det att trafiken är i gång, säger Roger Nilsson, gruppchef för brottsbekämpningen vid tullen i Hån.

– Det är roligare att jobba när det är trafik, jobbet blir mer intressant.

Gränsresorna mellan länderna blev nästan som förr i slutet av september. Den 6 oktober öppnades också de mindre gränsövergångarna.

Roger Nilsson, gruppchef för tullen i Hån.
Roger Nilsson, gruppchef för tullen i Hån. Foto: Helena Karlsson

Nya vägar in

Och det är på dem, traktorvägar och mindre stigar som smugglingen kan ha levt sitt liv under pandemin. Och kanske är det där som den fortsätter framöver?

– Vi ser att man hittat andra vägar att smuggla på när vägarna varit stängda. Folk har tagit sig över gående, med motorcykel eller med fyrhjulingar. Det är något som vi kommer att se mer av i framtiden, att de kommer att använda varianter som de ser har gått bra. Vi kan få se en annan typ av smuggling i framtiden, säger Roger Nilsson.

Vad innebär det för er?

– Att vi måste ha mer fokus där man inte trodde att folk tog sig över tidigare, även om jag tror att det skedde även innan pandemin så är det nog en ökning.

Det känns lite som det var förr i tiden längs med gränsen?

– Ja, det kan man jämföra det med, absolut.

Det som tar sig över ”på de nya ställena” är troligen främst narkotika, då tobak och alkohol är mer skrymmande varor.

Tullchefen om arbetet: “Vi tog 30 kilo hasch i Röjdåfors”

Inget knarkgodis

I slutet av förra veckan gick Tullverket ut och varnade för ett nytt sorts knarkgodis. Knarket kan innehålla superstarkt syntetiskt cannabis, skriver TT. Hittills i år har tullen stoppat 16 försändelser om sammanlagt 46 kilo.

Men Inget av det har försökt föras över gränsen mellan Norge och Värmland.

– Vi har inte sett den typen och det är nog mer i postflödet som det kommer, resonerar Roger Nilsson, men tillägger:

– Men det är klart att det dyker upp förr eller senare här också.

Artikeltaggar

Brott & blåljusHånNarkotikaNorgeRoger NilssonTullenVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.