Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket ökar flygtrafiken i länet – pandemipausen bra för miljön

Publicerad:
Flygtrafiken tar fart igen efter pandemin. Arkivbild.
Flygtrafiken tar fart igen efter pandemin. Arkivbild. Foto: Michael Probst

Flygtrafiken har tagit fart igen och under måndagen kom färska siffror från Transportstyrelsen på hur trafiken ser ut i Värmland.

September var den månad med mest flygtrafik sedan pandemins start. Sammanlagt landade 62 reguljär- eller charterflyg i Värmland och ytterligare sex taxiflyg. Antal passagerare uppgick till 200.

Mest har trafiken ökat till Hagfors flygplats.

Flygtrafiken i Värmland
FlygplatsLandningar i september 2021Landningar i september 2020Förväntat antal utan pandemi (cirka)
Hagfors flygplats34070
Torsby flygplats24050
Karlstads flygplats45100

Påverkan på miljön

Den långvarigt låga flygtrafiken har fått en märkbar effekt på svenskarnas utsläpp av växthusgaser. Under pandemins nio första månader minskade svenskarnas flygutsläpp med omkring fem miljoner ton koldioxidekvivalenter om man jämför med en pandemifri period. Detta motsvarar en minskning med drygt 80 procent av flygets klimatpåverkan, enligt en analys av Newsworthy och Sverige Natur.

323 flyg har landat på Hagfors flygplats, Karlstads flygplats och Torsby flygplats sedan mars 2020 och slutet på september 2021. Det är en minskning med 3 000 flyg jämfört med en pademifri period.

Artikeltaggar

FlygtrafikKlimatResorTrafikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.