Politisk oenighet om badhusens framtid

Publicerad:
Alla partier i Karlstad vill ha samverkan med kranskommunerna om badhusen, men hur Vålbergs badhus passar in i den samverkan just nu råder det olika meningar om. Foto: Jan Fleischmann

De politiska partierna i Karlstad har olika syn på hur man ska gå fram i badhusfrågan. Socialdemokraterna vill ha kvar badhuset i Vålberg. Det blågröna styret vill avvakta mer utredning om hur Karlstad och kranskommunerna kan samarbeta om bad- och simtider.

Det finns renoverings- och ombyggnadsbehov i båda de kommunala badhusen i Karlstad. Vålbergs badhus är från 1960-talet och hårt slitet. Sundstabadet har tvingats stänga sina hopptorn för att de inte uppfyller EU-standarden. Samtidigt ökar antalet elever i kommunen.

I både Hammarö, Forshaga och Grums kommuner finns det badhusplaner som har kommit olika långt.

Karlstads kommun har ställt frågan till de tre kommunerna om de kan tänka sig att hyra ut simundervisning vid nybygge och om de kan tänka sig att bygga med större kapacitet än kommunernas egna behov.

På måndagens kommunstyrelsesammanträde var den så kallade simkapacitetsutredningen ett av ärendena.

– Förslaget var att ta ett steg till i fördjupningen i samverkan med kranskommunerna, säger Per-Samuel Nisser (M).

Men på grund av oenighet om hur man ska hantera frågan om badhuset i Vålberg blev det återremiss av ärendet.

Det som hände var att Socialdemokraterna la ett eget yrkande där man vill ha en fortsatt utredning om samverkan men där utgångspunkten ska vara att Vålbergs badhus ska vara kvar.

”Stressad ledning”

”En stressad kommunledning tog i stället ärendet till återremiss. Uppenbarligen är frågan om Vålbergs badhus känslig för de styrande partierna.” skriver socialdemokraterna i ett pressmeddelande.

Per-Samuel Nisser säger att det är fel att lyfta ut frågan om Vålbergs badhus i ett så här tidigt skede. Kanske kan en samverkanslösning med Grums kommun vara bättre än att satsa på Vålbergs badhus, menar han.

– Jag tycker att det fanns anledning att återremittera så att vi inte skickar olika signaler till de andra kommunerna, säger han.

Artikeltaggar

DejeForshagaForshaga kommunGrumsGrums kommunHammaröHammarö kommunKarlstadKarlstads kommunModeraternaPer-Samuel NisserPolitikSocialdemokraternaVålberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare