Hoppa till huvudinnehållet

"Stå upp för yttrandefriheten – namnge en gata efter Lars Vilks”

Publicerad:
Robert Warholm (till höger) har lämnat in ett e-förslag till Karlstads kommun, med förslaget att konstnären Lars Vilks ska få en gata uppkallad efter sig i kommunen.
Robert Warholm (till höger) har lämnat in ett e-förslag till Karlstads kommun, med förslaget att konstnären Lars Vilks ska få en gata uppkallad efter sig i kommunen. Foto: NWT Redaktion

Konstnären Lars Vilks borde få en gata uppkallad efter sig i Karlstad.

Det föreslår Robert Warholm, författare och ordförande för lokala partiet Karlstad Framtid.

– Jag tycker det är viktigt att helt klart markera för yttrandefrihet. Ibland sägs det att ”det är bra med yttrandefrihet, men man behöver ju inte såra någon”, men om vi bara får ha yttrandefrihet när vi säger sånt som är tillåtet, är det ju yttrandefrihet i Nordkorea också, säger Robert Warholm till NWT.

Var en Lars Vilks-gata skulle ligga har han inget förslag på, men rent allmänt ser han en koppling mellan Karlstad och den nyss förolyckade kontroversielle konstnären.

– Det var ju lite här det började, säger han.

Värt risken

Vilks omdebatterade verk med Muhammed som rondellhund var först aktuellt i en utställning på Tälleruds hembygdsgård – men plockades ner före vernissagen – och Vilks har även föreläst i Karlstad ett par gånger.

Lars Vilks fick betala ett högt pris för att ha utmanat yttrandefrihetens gränser och levde under hot och ständig bevakning.

– Lars Vilks blev en symbol för yttrandefrihet.

Tror du det skulle kunna vara en risk att ha en Lars Vilks-gata i Karlstad?

– Det gör det säkert, men om man av det skälet säger nej har man böjt sig för yttrandefrihetens fiender.

E-förslag

Robert Warholm påpekar också att han med sitt förslag inte riktar sig mot muslimer.

– Det gör jag inte. Jag har samma uppfattning om konstverket där en Jesusskulptur sänktes ner i en balja med urin. Det var fruktansvärt smaklöst, men jag vill inte förbjuda, fängsla eller döda konstnären bakom verket.

”Tror chanserna är små”

Robert Warholm har inga politiska uppdrag, så han har lämnat in sitt förslag som ett e-förslag till kommunen, dock utan särskilt stort hopp om att hans idé ska förverkligas.

– Jag tror chanserna är små. Jag tror att kommunledningen är för feg.

Starka minnen av Vilksbråket: "Vi tog bort bilden, men det hjälpte ju inte”Värmländska röster om Vilks: ”En stor förlust”

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads kommunKarlstads kommunKonstKonstnärLars VilksRobert WarholmSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.