Hoppa till huvudinnehållet

Magisk premiär för färgstarkt äventyr på Spinneriet

Publicerad:
På måndagen var det premiär på Spinneriet för Wermland operas nya barnmusikal ”Sagan om Filip, Miranda och trollkarlen”.
På måndagen var det premiär på Spinneriet för Wermland operas nya barnmusikal ”Sagan om Filip, Miranda och trollkarlen”. Foto: Lena Richardson

I landet Lika är snart ingenting sig likt, när en både modig och påhittig trollkarl kommer in och ger den tråkiga drottningen en magisk match.

En stor grupp tvåor från Slottsbrons skola och Södra skolan i Grums blev först ut att se Wermland operas nya barnmusikal. För dem blev det en allt annat än vanlig måndag.

– Nu kommer dom!

Operans barn- och ungdomsproducent Fredrik Sjöstedt låter laddad där han står vid Spinneriets ytterdörr och ser barnen anlända. Och han har sina skäl: det är inte bara premiär på en helt ny musikal för barn på operan, utan också den första föreställningen överhuvudtaget på operan för barn efter pandemiuppehållet.

Det blir en härlig rivstart. ”Sagan om Miranda, Filip och Trollkarlen” är fylld av musik, färger, spänning och trolleri.

Trista regler

Miranda och Filip bor i det riktigt tråkiga landet Lika, där en svartklädd drottning av oklara skäl bestämt att det inte ska vara några glada färger, inga danser, inga skratt och inga spratt.

Trollkarlen Nino (Marcel Lindström) vågar utmana med sina starka färger och glada melodier.
Trollkarlen Nino (Marcel Lindström) vågar utmana med sina starka färger och glada melodier. Foto: Lena Richardson

När trollkarlen Nino anländer och får höra om förbuden får han dem att inse att den strikta drottningen faktiskt har fel. Tillsammans gör de en händelserik resa mot slottet för att ställa saker och ting till rätta.

Från skrik till skratt

Berättelsen går hem. Den unga publiken fnissar, pekar och hjälper till med både handklapp och stampningar när alltifrån korpar till drottningar ska överlistas med magins hjälp.

Barnen illskriker när ett stort monster plötsligt dyker upp, för att nästa sekund skratta rakt ut i pur glädje över nästa vändning i den fantasifyllda berättelsen.

Drottningen (Margareta Magnusson) gör allt för att behålla makten över sitt rike och sina undersåtar, men hon får skäl att fundera över sina beslut.
Drottningen (Margareta Magnusson) gör allt för att behålla makten över sitt rike och sina undersåtar, men hon får skäl att fundera över sina beslut. Foto: Lena Richardson

Biljettrusning

Under hela den här veckan ges musikalen i skolföreställningar på Spinneriets Lilla scen, men på lördag ges en offentlig föreställning för barn och föräldrar. Det blev rusning när biljetterna släpptes:

– Då märkte vi den saknad av levande, kvalitativ barnunderhållning som lärare och föräldrar upplevt under pandemitiden, säger Fredrik Sjöstedt.

När Nino får chansen att utöva sin magi, återvänder färgerna till riket.
När Nino får chansen att utöva sin magi, återvänder färgerna till riket. Foto: Lena Richardson

Pandemipausen är bruten, färgerna är tillbaka. Ninos vision om att sprida färg och glädje är uppfylld långt utanför scenen. Allt som krävdes var mod, list och en och annan trollformel. Varför inte prova själv: Rutschi da rutschi, rutschi dadel um dei!

I landet Lika är det mesta svart eller grått, men när en trollkarl kommer in i bilden blir det snart ändring på det.
I landet Lika är det mesta svart eller grått, men när en trollkarl kommer in i bilden blir det snart ändring på det. Foto: Lena Richardson
Fakta

Sagan om Miranda, Filip och Trollkarlen

Medverkande: Marcel Lindström, Ingrid Langaard, Margareta Magnusson, Stefan Johansson, Torbjörn Strand och Pär Jorsäter

Musik: Pär Jorsäter

Manus: Camilla Eriksson

Sångtexter: Mats Wänblad, Pär Jorsäter

Trolleri: Marcel Lindström

Regi: Åsa Ekberg

Scenografi/kostym: Erik Bohlin

Idé/scenisk bearbetning: Pär Jorsäter, Margareta Magnusson, Marcel Lindström

Musikalen är tänkt för barn i åldrarna 6-9 år.

De möts till slut, trollkarlen och drottningen. En magisk bok ska hitta tillbaka till sin rätta ägare och ett rike befrias.
De möts till slut, trollkarlen och drottningen. En magisk bok ska hitta tillbaka till sin rätta ägare och ett rike befrias. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

BarnGrumsKarlstadMusikalerNöje/KulturPär JorsäterSlottsbronSpinnerietTeaterWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.