Insändare: Hur hade världen sett ut utan Auschwitz?

Insändare
PUBLICERAD:
”Var hade vi stått om nazisterna inte utrotat alla dessa miljoner judar i sina koncentrationsläger? Bland dem fanns framstående vetenskapsmän och forskare av alla kategorier, barn och ungdomar som skulle ha växt upp till likaledes framstående vetenskapare”, skriver insändarskribenten.
Foto: Alik Keplicz
Sitter och tittar på ett reportage från Förintelsekonferensen, som nyligen gick av stapeln i Malmö. En tanke, en reflektion, slår mig som kan sammanfattas så här: Hur hade världen sett ut utan Auschwitz?

Genom historien har judar och personer av judisk härkomst framstått som ojämförligt framgångsrikast inom kultur, naturvetenskap, ekonomi, handel och juridik, ja snart sagt inom alla samhällets sektorer. Dessutom kan tilläggas att merparten av nobelpristagarna genom åren har varit judar eller haft judisk härkomst.

Min fundering är: Var hade vi stått om nazisterna inte utrotat alla dessa miljoner judar i sina koncentrationsläger? Bland dem fanns framstående vetenskapsmän och forskare av alla kategorier, barn och ungdomar som skulle ha växt upp till likaledes framstående vetenskapare. Kanske hade dessa forskat fram lösningen på många av de problem som vår arma planet står inför - om de bara hade fått leva!

Judevän

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.