Larry Greenberg och hans fru köpte en 600 kvadratmeter stor prostgård i Molkom. Då föddes hans intresse för antikviteter.
Idag bor de i en mer normalstor villa på Hammarö, men intresset för gamla ting är intakt.
Nu har han skrivit en bok på temat.
Till yrket är Larry Greenberg professor vid Karlstads universitet, men vare sig i historia eller litteratur. Yrkesmässigt kretsar hans liv kring fiskar, men hans fritidsintresse för antikt har nu utmynnat i en lika bläddervänlig som faktaspäckad bok.
– Jag är biolog och forskare, så jag går till botten med saker. Det var därför den blev så lång! säger han.
Börjar i 1600-talet
I The Antique Tourist guidar han läsaren genom hela Sverige och dess kulturarv av möbler och andra föremål.
Han skriver om olika stilepoker i Sverige från 1600-talet till 1990-talet och beskriver sedan landskap för landskap vad man kan vänta sig att finna just där. Då handlar det både om typiska möbler och andra föremål och om handfasta tips på antikaffärer och sevärdheter.
– Det är väldigt mycket information. Mycket historia, mycket kunskap, mycket fakta. Jag försöker vända mig både till dem som är intresserade av antikviteter och till dem som är intresserade av kulturhistoriska saker, säger han.
Visst kan man uppleva Antiksverige hemma i läsfåtöljen med Larrys bok i hand, men den är verkligen en reseguide, med kartor och allt.
Skriven på engelska
Boken fungerar även för internationella antikturister:
– Engelska är mitt modersmål. Jag är från USA, så jag tänkte att jag börjar med att skriva på engelska, säger han.
Han har bott i Sverige sedan 1988 och från sitt hemland har han bara en antik sak:
– Jag har ett par ljusstakar jag ärvt av en moster.
Behovet födde intresset
Så föddes hans intresse för antika ting också först 1999, och det kom ganska plötsligt på.
– Min fru är skåning och vi flyttade till Värmland 1998. Vi bodde tillfälligt i Karlstad och behövde ett hus. Vi hade fyra barn då och ville ha något stort. Vi letade och letade.
Efter ett år hittade de sitt nya hem:
– En prostgård i Molkom som var bättre än stor: den var gigantisk. 600 kvadratmeter! En del är vind, men säg 450 är bostadsyta. Och kan du tänka dig att man har möbler för så mycket yta om man kommer från en vanlig familj? Det var då vi började leta runt.
Uppmuntrad av expert
Han fann snart en vän och bundsförvant i antikhandlaren Ali Basiri i Molkom.
– Han var så hjälpsam och jag kunde absolut ingenting. Jag visste inte vad gustaviansk var eller någonting. Jag ställde massor av frågor. Jag var säkert jättejobbig!
Långtidsprojekt
Till sist var huset fyllt, men intresset fanns kvar. I en pratstund med Ali dök idén om en resehandbok upp.
– Jag nappade på den idén och varje gång jag åkte till en antikmässa eller en antikaffär hade jag med mig kameran. Jag började 2005, berättar han och ler när han får frågan varför det dröjt så länge från idé till färdig bok:
– Vi har fem barn!
Han jobbade lite då och då med boken och när han väl var klar blev manuset liggande.
– Jag tror jag var färdig egentligen 2012, men förra året bestämde jag mig. Jag hade försökt att få något förlag att trycka det, men de ville inte trycka på engelska och några tyckte att det var för speciellt.
Då gav han ut boken i egen regi och nu är den klar.
Flyttade från prostgården
Under tiden har en stor sak förändrats. Det har gått tre år sedan Larry och hans fru flyttade från prostgården i Molkom.
Efter 20 år i ett hus byggt 1712, landade de i ett modernt hus på Hammarö.
– Det här är byggt 2005. Jag ville absolut inte ha något gammalt, för jag kommer alltid att jämföra. Det huset var så speciellt och låg i hjärtat på något sätt. Nu ville jag ha något modernt.
Hur mycket saknar du prostgården?
– Jag saknar den inte, faktiskt! Livet är så mycket enklare nu. När jag skulle klippa gräset förut var det två timmar på en åkgräsklippare. Nu är det gjort på en kvart med en eldriven gräsklippare.
Modernt och antikt
De har sålt många av sakerna de hade i sitt gamla hus och i villan finns både Ikea-möbler, moderna designklassiker och några riktigt gamla möbler. Intervjun gör vi vid ett slagbord från 1800-talet.
– I ett modern hem vill man gärna blanda. En del vill bara ha gammalt, men vi har lite blandat. Soffan är modern, skåpen är gamla... spegeln bakom dig är arvegods från 1700-talet.
Larrys intresse för antikt har stått pall för både det arbetsamma bokprojektet och flytten. Målade allmogeföremål hör fortsatt till hans absoluta favoriter.
– Jag tror det är fascinationen över hur fina hantverk man kunnat åstadkomma. En del av allmogeföremålen är nästan som tavlor, det estetiska tilltalar mig, och så har jag alltid varit intresserad av historia.
Och som historiskt intresserad biolog har han en sak till som bör nämnas kring den där prostgården:
– Att Carl von Linné övernattade i huset 31 juli till 1 augusti 1746! Det skrev han om i sin Wästgötaresa.
ANTIKT
Larrys fyndtips
Läs på:
– Egentligen handlar mycket om att ha kunskap. Utan kunskaper är det bara slump, men de som kan, kan gå till loppis och hitta guldkornen. Ofta tycker jag fynd inte är att man hittar något som är billigt, utan något man verkligen tycker om.
Kom i tid:
Riktigt inbitna fyndjägare har koll på vilka dagar loppmarknaderna får in nytt och ser till att vara där vid öppning de dagarna.
”På bakluckeloppisen öppnar de tio och jag var där halv tio. Jag träffade en jag känner från Molkom som är riktigt duktig på antikviteter och samlar, och han bara skrattade åt mig, Larry du är här alldeles för sent, jag har varit här sen klockan sju!”
Sansa dig:
På auktion, tänk ut en maxgräns i förväg och håll dig till den.