Insändare: Vabruari hela året om

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Att vara hemma med ett barn som mår bra, är frisk men enbart snorar i en vecka är slöseri på både resurser och pengar, tycker insändarskribenten som får svar på tal av en förskollärare och medhåll av en ”sliten trebarnsmamma”.
Foto: Christine Olsson
De flesta restriktioner har släppts och man ska i stort sett kunna leva som vanligt igen, men vi med små barn ska fortsatt vabba sjuka barn, det vill säga friska barn som ständigt är snoriga.

Att vara fulla på krogen, kramas och byta saliv, stå och trängas på ståplats på en hockeymatch tycks vara säkrare än ett snorigt barn? Nu är jag jätteglad över att man släppt på de restriktionerna, men vad är skillnaden? Varför släpper man inte på dessa restriktioner?

På Folkhälsomyndighetens sida kan man läsa att "barn smittar i lägre utsträckning än vuxna och att de flesta fall där barn smittats av covid-19 har de smittats av en vuxen”. Jag har förståelse för att man är hemma de första dagarna när man är som mest smittsam men en vecka vid ett symtom är orimligt.

Att vara hemma med ett barn som mår bra, är frisk men enbart snorar i en vecka är slöseri på både resurser och pengar...

jag jobbar själv som sjuksköterska och covid-19-restriktionerna har gjort att förskolepedagogerna fått agera vårdpersonal och göra vårdbedömningar som "Hostade han?" "Kan jag ringa föräldrarna nu för en rinnande näsa eller blir de sura?" Skämt och sido, det kan inte vara lätt för förskolepedagogerna att behöva göra dessa beslut – så en stor eloge till dem!

Dessutom bör de flesta vid det här laget vara dubbelvaccinerade, så vad gör att man inte kan släppa på dessa restriktioner?

Vabruari är som bortblåst, det vabbas hela året om!

Bitter-Vabbande-Fattig-Morsa

***

SVAR från en förskollärare: ”Förskolan är en plats för friska barn”

Visst har vi öppnat upp samhället, men inte när det gäller sjukdomsbilden. Du måste fortfarande vara hemma med minsta symtom. Så om vi vänder på frågan: Skulle du vilja möta dina kollegor snoriga, hostiga och hängiga på jobbet? Eller hade du tänkt tanken: ”Men herregud, gå hem, det kan vara covid!”

Så varför ska detta vara en okej arbetsmiljö för förskollärarna?

Som förälder kan man tänka att mitt barn får komma till en trygg och säker miljö där sjukdomar inte finns. För alla snoriga, hostiga och hängiga barn är hemma. Förskolan är en plats för friska barn som orkar ta del av vår pedagogiska verksamhet. Som sagt, det gick att få till detta, det behövde bara komma en pandemi först. En tankeställare kan vara att tänka på att förr fick man röka på krogen, men vem skulle acceptera det i dag? Förskolan är till bara för de friska barnen.

Det du skriver om att syskonen också måste vara hemma - hatten av för dig som har lyssnat på vår vädjan om detta. För det är precis vad det är; en vädjan från vår sida så inte smittan bara går runt, runt. Jag skulle vilja tacka alla vårdnadshavare som med glad röst tar emot vårt samtal när vi ringer och berättar att deras barn är sjuka. Hämtar med ett glatt humör och kommer sedan en vecka senare lika glada som när de lämnade förskolan.

Synen från en förskollärare

***

SVAR från ”Sliten trebarnsmamma”:

Förstår dig precis! Vi har haft barnen hemma över 50 procent av tiden sedan pandemin började. Har tre barn under sju år och de blir tyvärr inte snuviga samtidigt. Av all denna vab så har mina barn varit sjuka på riktigt ungefär två gånger. Jag är verkligen av den åsikten att sjuka barn ska vara hemma. Vi har själva både vabbat och vobbat. Tyvärr körde vi slut på oss själva genom att vobba som så många andra. Ekonomin blir lidande av lägre inkomst och tyvärr har inte Karlstad kommun gett lägre avgift som en del andra kommuner om barnen varit borta mycket. Är hemskt glad att jag inte är ensamstående och lider så med de föräldrar som just nu har det väldigt svårt att få ekonomin att gå runt. Samtidigt som Sverige öppnar upp på andra sätt så förväntas vi småbarnsföräldrar återgå till det normala på våra arbetsplatser och det är i dagsläget inte möjligt.

Sliten trebarnsmamma

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.