Hoppa till huvudinnehållet

Hon driver Torsbys eget Fawlty Towers: "Ska de bo på vårt lilla pang?”

Publicerad:
Pia Sohl Hansson är Torsbys motsvarighet till ”Pang i byggets” järnhårda hotelldirektör Sybil Fawlty.
Pia Sohl Hansson är Torsbys motsvarighet till ”Pang i byggets” järnhårda hotelldirektör Sybil Fawlty. Foto: Joachim Lagercrantz

Visste ni att Torquay och Torsby har mer än några bokstäver gemensamt?

Sybil Fawlty driver sitt familjehotell i Torquay med järnhand.

Pia Sohl Hansson på Hotell Örnen i Torsby är en gladare sort men med samma energi.

– Hon kan inte bestämma sig för om jag är Basil eller Manuel, säger hennes man Ingemar.

Ni som är lite äldre vet att vi pratar om engelska tv-serien ”Pang i bygget” med John Cleese och Prunella Scales. Ni som är lite yngre kan ha upplevt förtjusningen i fars blick när han plockar fram godbitarna ur videosamlingen från 1980-talet.

Eller hört repliken ”I know nothing” uttalas med spansk brytning.

Här ses Prunella Scales som Sybil Fawlty och John Cleese som Basil Fawlty utanför hotellet Fawlty Towers i Torquay på engelska sydkusten.
Här ses Prunella Scales som Sybil Fawlty och John Cleese som Basil Fawlty utanför hotellet Fawlty Towers i Torquay på engelska sydkusten. Foto: Hanna Teleman/TT
Ingemar Hansson och Pia Sohl Hansson jobbar tillsammans på hotellet sedan Ingemar gick i pension från jobbet som kyrkoherde i Kil.
Ingemar Hansson och Pia Sohl Hansson jobbar tillsammans på hotellet sedan Ingemar gick i pension från jobbet som kyrkoherde i Kil. Foto: Anette Persson

Hotel Örnen har haft gäster som skulle få Sybil Fawlty att gå upp i full spinn.

– Under rallyt för några år sedan hade vi folk från modefamiljen Prada här. Jag hade fått en lista från Rally Sweden på vilka gäster som skulle komma men tänkte att Prada är väl ett vanligt namn i Italien, säger Pia Sohl Hansson.

Att driva hotell innebär att många olika arbetsuppgifter från frukostbestyr till sena incheckningar.
Att driva hotell innebär att många olika arbetsuppgifter från frukostbestyr till sena incheckningar. Foto: Joachim Lagercrantz

När hon insåg att det var man och son till modeskaparen Miuccia Prada som skulle checka in gick pulsen upp.

– Man blev lite stissig, ska de komma till vårt lilla pang, liksom, säger Pia.

Det skulle de. Sonen Lorenzo Bertelli som deltog i rallyt som förare för Ford och maken Patrizio Bertelli som också är vd i modeföretaget, kom med varsin assistent och ett helt team.

– Sista kvällen kom assistenten och sa att Patrizio Bertelli ville laga mat. Lorenzo hade brutit och teamet kunde slappna av.

– Det blev kalabalik, här finns inget riktigt kök. Det var bara att åka hem och hämta grytor. Och vin hade vi ju inget.

Det gick bra till slut. Alla var nöjda.

Nu i höst har de haft Hollywoodskådisen Peter Stormare och hans dotter boende under en vecka när de spelade in en reklamfilm i Torsbytrakterna.

– Då blev jag ”starstruck”. När vi bodde i New York träffade vi kändisar hela tiden. Här förväntar man sig inte det, men det händer grejer i Torsby också, säger Pia Sohl Hansson.

Peter Stormare skev en personlig hälsning efter sin veckovistelse.
Peter Stormare skev en personlig hälsning efter sin veckovistelse. Foto: Joachim Lagercrantz

Det stora gula huset på Östmarksvägen i Torsby centrum byggdes som privatbostad, under andra världskriget beboddes det av officerare i beredskap. Efter kriget blev det hotell.

Pia Sohl Hansson har drivit det lilla hotellet i sju år nu. Hennes man Ingemar Hansson är pensionerad präst och lägger numera mycket tid på verksamheten.

Oftast består gästerna av folk som kommer till Torsby för att jobba några dagar.

– Mötena med människor är det roligaste. Ibland när jag är morgontrött och ska upp och göra frukost så känns det motigt. Men det ger så mycket tillbaka, man träffar så mycket människor och det finns så många spännande livshistorier, säger Pia Sohl Hansson.

”Pandemin räddningen”

Tidigare har hon jobbat för Skolverket i många år, varit husmor på Svenska kyrkan i New York och haft inredningsbutik i Torsby.

– Jag blev uppsagd från min andra butikslokal samtidigt som det blev ledigt här. Vi tog över hotellet och det är roligare än jag trodde.

Och mycket jobb. Inredningsbutiken fick flytta med till hotellet.

– Vi svarar i telefon i princip dygnet runt. Vi är också en samhällsfunktion när polisen och socialen behöver hjälp med rum. Eller när det uppstår akuta situationer.

Pia Sohl Hansson har gjort många förändringar och flyttat många gånger. Hon lever efter devisen ”Wherever I lay my hat that’s my home”.
Pia Sohl Hansson har gjort många förändringar och flyttat många gånger. Hon lever efter devisen ”Wherever I lay my hat that’s my home”. Foto: Joachim Lagercrantz

– Pandemin blev nog min räddning. Det rullade på för mycket men jag fattade inga bra beslut. Jag behöver vara ensam för att samla ihop mig och det var jag aldrig.

Avbokningarna kom som en räddning. På måndagen fyller hon 60 år.

– Jobbet är det roligaste jag vet. Men det känns att jag går in i en annan fas. Jobbar jag 12–14 timmar blir jag jättetrött. Jag behöver ha bättre framförhållning.

Pia är uppvuxen i Tuve utanför Göteborg och i Kälkerud utanför Torsby. Efter många vändor hit och dit kom hon tillbaka – Karlstad, Stockholm, Skövde, Karlstad, Göteborg, Karlstad, Rotterdam, New York, Torsby.

– Jag är en hybrid mellan stad och land. Jag kan göra nya rötter.

Efter gymnasiet fick hon jobb i Torsby kommun, hade pojkvän och byggde hus granne med föräldrarna.

– Jag började läsa lite på distans och en dag kom tanken att ”läser jag inte nu så kommer jag att ångra mig tills jag dör”.

Från utredning till inredning

Det blev förvaltningslinjen på dåvarande Högskolan i Karlstad.

– Jag är intresserad av samhällsfrågor.

Många år jobbade hon med utredningar på Skolverket.

– Jag har varit skriven på 21 olika adresser. En dag tänkte jag: ”Ska jag fortsätta så här och flytta och flytta och flytta.”

Samtidigt växte lusten att utveckla en annan sida.

– Jag har en kreativ sida som inte riktigt fick plats. Jag har alltid varit mycket för inredning och hade lust att starta en butik.

På måndagen fyller Pia Sohl Hansson 60 år. ”Jag kommer att sakna den där femman”.
På måndagen fyller Pia Sohl Hansson 60 år. ”Jag kommer att sakna den där femman”. Foto: Joachim Lagercrantz

Men först blev det en annan utvikning.

– Jag hade träffat Ingemar som var präst. Han frågade om jag skulle vara intresserad av att följa med om det dök upp en utlandstjänst. Jag var egentligen inte så sugen och svarade: Då får det va New York i så fall.

Ledigt i New York

Strax efteråt blev det en tjänst ledig som kyrkoherde vid Svenska kyrkan på Manhattan.

– Då hade jag ju redan lovat, haha.

Pia blev husmor och Ingemar kyrkoherde.

– Jag har aldrig bakat så mycket kanelbullar. Det bor 10 000 svenskar i området. Förutom församlingsarbetet förekom mycket representation där vi träffade många spännande människor, bland annat musiker, konstnärer och diplomater. Det var intensivt och roligt. En otroligt härlig stad med mycket energi.

– Kocken Marcus Samuelsson kom och ville ha limpsmörgås med prickig korv.

Pandemin har gett tid till renoveringar av hotellet. Där det förut var inredningsbutik har det blivit en utökad frukostmatsal.
Pandemin har gett tid till renoveringar av hotellet. Där det förut var inredningsbutik har det blivit en utökad frukostmatsal. Foto: Joachim Lagercrantz

De stannade ett år. Sedan flyttade de till Torsby. Ingemar blev kyrkoherde i Kil och Pia startade sin inredningsbutik.

– Känner man att man måste göra en förändring så ska man göra det. Är man van vid förändring så blir det inte så svårt.

Under pandemin har beslutet om en annan förändring vuxit fram hos Pia.

– Jag har tagit hand om mig själv, gått ner 15 kilo och blivit en riktig skogsmulle. Jag skulle vilja känna att jag inte behöver skynda mig hela tiden.

Hur ska du fira din födelsedag?

– Det blir middag med familj och några vänner.

Pia Sohl Hansson

Bor: villa i Röbjörkeby, lägenhet i Karlstad

Ålder: 60 år

Familj: maken Ingemar, fyra bonusbarn och fyra bonusbarnbarn

Äter helst: vällagad husmanskost. ”Man måste inte ’töla’ så mycket med mat. Jag tycker om goda köttbullar med gott mos och ett glas vin”

Lyssnar på: jazz

Tittar på: nyheter och ”Det sitter i väggarna”. ”Under pandemin har vi tittat mycket på tv-serier”

Intressen: Trädgård, inredning och dans – Lindy Hop och salsa

Dold talang: ”Jag kan recitera ’Två solröda segel’ baklänges”

Huset blev hotell efter andra världskrigets slut. Det är från början byggt som rymlig privatbostad vid förra sekelskiftet.
Huset blev hotell efter andra världskrigets slut. Det är från början byggt som rymlig privatbostad vid förra sekelskiftet. Foto: Anette Persson

Artikeltaggar

HotellMänskligt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.