Hoppa till huvudinnehållet

Nytt bostadsprojekt med 132 lägenheter vid Klarälven har inletts

Publicerad:
Så här kommer de fem flerbostadshusen i projektet Kvarteret Hyttan se ut när allting står klart i början av 2025. Foto: Illustration: Mondo arkitekter

Karlstadhus har inlett arbetet med att skapa det nya bostadsområdet Kvarteret Hyttan i Haga.

Alldeles intill Klarälven och Stenbron ska 132 nya lägenheter i fem hus skapas.

– Vi har redan sålt 16 av 18 bostadsrätter i det första huset och försäljningen går snabbare än vi trodde.

Karlstadhus vd Janne Gustafsson är entusiastisk när han talar om projektet som nu har dragit i gång efter flera års planering.

– Vi köpte det här området för cirka sju år sedan av ett danskt bolag. Läget är helt fantastiskt vid Klarälven och med Stenbron alldeles intill.

– Jag är glad att vi som är ett litet bolag vågade köpa det här, säger han.

Karlstadhus har inlett rivningen av några av byggnaderna i kvarteret Hyttan där man ska bygga 132 nya bostäder. På bilden ses vd:n Janne Gustafsson och projektutvecklarna Marcus Gustavsson och Magnus Andersson.
Karlstadhus har inlett rivningen av några av byggnaderna i kvarteret Hyttan där man ska bygga 132 nya bostäder. På bilden ses vd:n Janne Gustafsson och projektutvecklarna Marcus Gustavsson och Magnus Andersson. Foto: Christer Wik

Rivningen av ett par lägre hus pågår för fullt sedan ett antal veckor längst västerut på området mot Karlstad CCC och det är byggnader som ska ersättas av nya.

– Ja, här ska vi bygga ett niovåningshus med 30 bostadsrätter, ettor-fyror. Och söder om det mot Tage Erlandergatan ska vi uppföra två hus som kommer sitta ihop och blir fem och sex våningar höga.

– Här blir det totalt 40 bostadsrätter, också här ettor-fyror, säger Magnus Andersson, projektutvecklare på Karlstadhus.

Huset där Försäkringskassan tidigare låg längs Nygatan ska byggas på med två våningar och får totalt 44 hyresrätter.
Huset där Försäkringskassan tidigare låg längs Nygatan ska byggas på med två våningar och får totalt 44 hyresrätter. Foto: Christer Wik

Redan nu pågår det även förberedelser i det hus där Försäkringskassan tidigare låg längs Nygatan.

– Det ska byggas på med två våningar och blir efter det sju våningar högt. Efter ombyggnaden kommer huset bestå av 44 hyresrätter jämfört med dagens 15, varav 29 blir tvåor.

– Vi är väldigt stolta att kunna skapa hyresrätter i ett så fint läge mitt i stan eftersom de är så dyra att bygga, säger Janne Gustafsson.

Byggstart i vinter

Framför detta hus ska Karlstadhus uppföra ett helt nytt elvavåningshus med 18 bostadsrätter där 16 blir treor. Detta blir den första byggnad som påbörjas i området och arbetena inleds under vintern.

Det nya bostadsområdet Kvarteret Hyttan är centralt beläget strax intill Karlstad CCC. Rivningen av ett par lägre byggnader har pågått sedan i början av september.
Det nya bostadsområdet Kvarteret Hyttan är centralt beläget strax intill Karlstad CCC. Rivningen av ett par lägre byggnader har pågått sedan i början av september. Foto: Christer Wik

Totalt får Kvarteret Hyttan 132 nya lägenheter fördelade på tre bostadsrättsföreningar och ett hyreshus. I området byggs det 81 p-platser där 75 hamnar i garage.

Inflyttningen inleds under kvartal tre 2023 i elvavåningshuset och avslutas under det första kvartalet 2025 i de två husen närmast Tage Erlandergatan.

– Försäljningen har redan startat för bostäderna i elvavåningshuset som ska byggas strax intill Stenbron och redan nu är 16 av 18 lägenheter sålda.

”Läget är svårslaget”

– Intresset för dem är väldigt stort och försäljningen går snabbare än vi trodde. Läget är ju svårslaget, säger Janne Gustafsson.

Priserna för bostadsrätterna i det huset ligger på från 2,7 miljoner kronor för en tvåa på 65 kvadratmeter till 6,2 miljoner kronor för en fyrarums etagevåning.

Karlstadhus nya bostäder i kvarteret Hyttan hamnar alldeles intill Klarälven och Stenbron. På bilden ses vd:n Janne Gustafsson och projektutvecklarna Marcus Gustavsson och Magnus Andersson.
Karlstadhus nya bostäder i kvarteret Hyttan hamnar alldeles intill Klarälven och Stenbron. På bilden ses vd:n Janne Gustafsson och projektutvecklarna Marcus Gustavsson och Magnus Andersson. Foto: Christer Wik

Artikeltaggar

Bostad och byggenHagaJanne GustavssonKarlstadhus

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.