Hoppa till huvudinnehållet

Expert om brister vid avverkning: ”Bedrövligt”

Publicerad:
Det slarvas med stubbehandlingen efter avverkningen av gran, säger Leif Jansson, skogsägare i norra Värmland.
Det slarvas med stubbehandlingen efter avverkningen av gran, säger Leif Jansson, skogsägare i norra Värmland. Foto: Jonny Ohlsson

Vid en temperatur på plus fem grader eller varmare, bör skogsägarna se till att behandla stubbarna med pergamentsvamp för att undvika att rottickan får fäste i den efterföljande planteringen av ny granskog.

Det säger skogsägaren Leif Jansson, Edebäck, som är frustrerad.

– Egentligen är det bedrövligt att skogsägarna vid avverkningen av gran inte är mer noga.

– Slarvet eller godtycket kring behandlingen av stubbar och spridning av rotrötan innebär att skogsägarna i Sverige varje år tappar över 400 miljoner kronor i virkesvärde. Inom EU handlar det om en jättestor förlust, totalt åtta miljarder kronor.

Leif Jansson är minst sagt frustrerad.

– Jag förstår inte att den här frågan får så lite uppmärksamhet. Insektsangreppen i skogarna talas det om snart sagt varje dag, men behandlingen av stubbar av gran är det ingen som nämner. Det är dags för Skogsstyrelsen, skogsbolagen och skogsägarföreningarna att gå ut på bredden och informera om behandlingen av stubbar.

Regeringen inkopplad

Leif Jansson har skrivit till regeringen om förhållandet i granskogen, men svaret han fick var i princip ”goddag yxskaft”, tycker han.

– Svaret jag fick var att det är skogsägarna själva som avgör hur de vill agera i den här frågan.

Det gäller att stubbehandla efter avverkning av gran.
Det gäller att stubbehandla efter avverkning av gran. Foto: Ove Rydh

Ofarlig svamp

Behandlingen av stubbar sker genom att skogsägaren införskaffar en typ av pergamentsvamp, helt ofarlig för naturen, som sedan monteras in i virkesskördarens svärd och sprutas direkt på stubben när granen fälls. En självverksam skogsägare kan med handspruta se till att behandla stubbarna.

– Hela processen med rottickan startar när inte stubben från den fällda granen behandlas med pergamentsvampen. Då får sporerna från rottickan fäste i rötterna. Om skogsägaren efter gallringen eller slutavverkningen sätter ny granskog på marken, där de obehandlade stubbarna finns, kommer den nya skogen redan efter första gallringen att drabbas av rotticka och efterföljande rotröta, säger Leif Jansson.

Allvarliga skador

Det kan innebära att hela granplanteringen skadas och får kasseras eller i bästa fall bli brännved med ett sämre totalt värde än det friska virket som levereras till industrier och sågverk, tillägger han.

Han konstaterar att skogsbolagen är sämst på att hantera den här frågan och definitivt när det gäller slutavverkningarna.

De mindre är bättre

– Jag tycker mig se att de mindre skogsägarna är mer upplysta i ämnet, men ändå måste också den kategorin skogsägare arbeta mer med behandlingen av stubbarna.

Leif Jansson kan också se att den behandling av stubbar som ändå sker oftast handlar om gallringar.

– När det gäller slutavverkningarna är nog samtliga kategorier skogsägare lika goda kålsupare.

Leif Jansson har i över 20 års tid studerat den här frågan. Till sin hjälp har han omfattande litteratur från forskningsvärlden.

– Jag har varit på åtskilliga kurser i ämnet där professor Jan Stenlid, SLU, Uppsala, var föredragshållare. Jag förstår inte hur skogsbruket kan missa det viktiga budskapet.

Drabbades själv

Han har, trots sin kunskap, drabbats i den egna skogen. Han fick i ett kontrakt med virkesköparen inskrivet att stubbarna efter avverkningen av gran skulle behandlas, men till hans stora förvåning hade detta inte skett. Den som jobbade i maskinen, virkesskördaren, sa kort och gott, ”Det känns bra att vi vid slutavverkningar av gran slipper jobba med behandlingen av stubbarna ”.

Hur är det då med tallen? Är inte tallen lika hotad av sporerna och rotrötan?

– I Sverige är vi nog mer förskonade när det gäller tallen, men det skulle inte förvåna mig om vi framöver får problem även med tallen efter att sporer sprids ute i skogen. Angreppen på tall är mera vanliga ute i Europa. Även i Finland är det problem.

Satsa på blandskogar

Leif Jansson tycker att skogsägarna borde satsa mer på blandskogar och öka avverkningen av gran vintertid. När det gäller den infekterade debatten kring ” Slaget om skogen”, säger han så här:

– Det går inte att satsa på ett plocke pinn-skogsbruk. Vi måste fortsätta med skog i tillväxt. Det här med att helt slopa kalhyggen är ett katastrofalt tyckande från biologer och ekologer som helst ser att hela skogsbruket stannar av.

Det slarvas med stubbehandlingen efter avverkningen av gran, säger Leif Jansson, skogsägare i norra Värmland.

Leif Jansson, Edebäck, har länge studerat problemet med rottickan, som om den får fäste, ger rötskador i den nya granskogen.

Det gäller att stubbehandla efter avverkning av gran.

Det är oerhört viktigt att stubbarna efter avverkningen av gran behandlas för att stoppa rottickan och rotrötan. Stora värden står på spel, menar skogsägaren Leif Jansson, Edebäck.

Leif Jansson, Edebäck, har länge studerat problemet med rottickan, som om den får fäste, ger rötskador i den nya granskogen.
Leif Jansson, Edebäck, har länge studerat problemet med rottickan, som om den får fäste, ger rötskador i den nya granskogen. Foto: Jonny Ohlsson

Artikeltaggar

EdebäckNäringslivSkogsbrukSLU

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.