Det nya bondeförbundet

Publicerad:
Partiledaren Ebba Busch (KD) och partisekreteraren Peter Kullgren (KD) presenterar Kristdemokraternas landsbygdssatsningar. Foto: Lars Schröder / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Kristdemokraterna är det nya landsbygdspartiet. Den som vill se en ny regering 2022 och värnar landsbygden bör därför överväga att lägga sin röst på Kristdemokraterna.

Kristdemokraterna utmanar Centerpartiet genom att ta tag i landsbygdsfrågorna. Partisekreteraren Peter Kullgren (KD) fick i somras uppdraget att göra en översyn av partiets landsbygdsprogram. Till sin hjälp för att forma en kraftfull landsbygdspolitik kommer Kullgren att ha Centerpartiets tidigare riksdagsledamot Staffan Danielsson vid sin sida (Dagens Nyheter 24/8).

Centerpartiets reträtt från positionen som det självklara landsbygdspartiet innebär att det är fritt fram för andra att fylla tomrummet. Mandatperioden har varit allt annat än till Centerns fördel. Samarbetet med Socialdemokraterna men framför allt Miljöpartiet har gjort att Centerpartiets arv från tiden som bondeförbund har bleknat.

Det blev tydligt när partiledarna Annie Lööf och Ebba Busch debatterade i SVT:s Aktuellt (7/10). Drivmedelspriserna är höga och det svider i plånboken för den som är beroende av bilen för att kunna ta sig till jobbet och skjutsa barnen till fritidsaktiviteter.

Medan Ebba Busch presenterade åtgärder som skulle kunna göra skillnad för människor på landsbygden här och nu, valde Annie Lööf att prata om elbilar. Visst är det så att elbilar är framtiden, om elförsörjningen kan garanteras. Men Lööf lyfte inte fram ett enda förslag som inom en snar framtid skulle kunna minska den ekonomiska bördan att tanka bilen. I Centerpartiets värld behöver alla som bor och vill flytta till landsbygden köpa en ny elbil. Det är så man undrar om det är det den Tesla-körande övre medelklassen eller Miljöpartiet som har nästlat sig in i partiet.

Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet sitter i regeringsställning på Centerpartiets nåder, men ändå har Centern kapitulerat. För trots att regeringen är beroende av Centerpartiet lät partiet Stefan Löfven ta bort landsbygdsministerposten utan några märkbara protester. Nu är det Ibrahim Baylan som skall sköta de frågorna, vid sidan av det redan tunga uppdraget som näringsminister. Ingen kan med trovärdighet hävda att man vill utveckla Sveriges landsbygd och göra det tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

En röst på Centerpartiet har dessvärre blivit en röst på det rödgröna blocket, när Centern gång på gång väljer att vika ner sig till förmån för någon annans politik. Det behövs ett parti för landsbygden som sätter sakpolitiken framför regeringsfrågan och spelteori. Det är synd att Centerpartiet inte har förmågan att göra det.

Lyckligtvis är inget parti omöjligt att ersätta. Kristdemokraterna har god potential med en politik som ger människor bättre förutsättningar att leva och verka på landsbygden. För den som vill se en borgerlig regering och värnar landsbygden, kan Kristdemokraterna vara ett bra alternativ 2022.

Artikeltaggar

Annie LööfBilCenterpartietDrivmedelEbba BuschElIbrahim BaylanJordbrukKristdemokraternaLandsbygdLedareMiljöpartietPeter KullgrenSocialdemokraternaStefan LöfvenSVT

Läs vidare