Politiker bekymrade efter larmen: ”De vuxna göder de kriminella gängen”

Publicerad:
"Politikerna och kommunen måste göra något”, säger Lina Noori, 15, i NWT:s artikel om ungdomskriminaliteten i Karlstad. Foto: Viktor Sunnemark

Kriminaliteten kryper ner i åldrarna i Karlstad.

Tonåringar säljer narkotika, mellanstadieelever misshandlar varandra och nioåringar försöks värvas med pengar och godis.

Toppolitiker i Karlstad kommenterar NWT:s djupdykning.

– De vuxna göder de kriminella gängen och det är på grund av deras kokaininköp som gör att ungdomar i Karlstad går under, säger Per-Inge Lidén (MP).

NWT har i en stor genomgång berättat om larmen kring ungdomskriminaliteten i Karlstad.

Den visar att de kriminella nätverken, där ett 20-tal individer står i centrum, använder sig av allt yngre personer.

De kriminella nätverken försöker värva nioåringar – med pengar och godis

Till och med så till den grad att nioåringar utsatts för värvningsförsök med lockbeten som pengar och godis.

På Våxnäs slår Patrik Buhrkall-Nilsson, verksamhetsutvecklare på integrationsprojektet Tillsammans i Karlstad, larm kring narkotikaförsäljning och problem kring mobbning och misshandel bland mellanstadiebarn.

15-åriga Lina Noori, som vuxit upp på Våxnäs, säger så här:

– Politikerna och kommunen måste göra något.

Per-Inge Lidén (MP) är ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden och ingår i det politiska styret i kommunen. Han säger att socialtjänsten har ”väldigt kraftfulla medel”.

Per-Inge Lidén (MP)
Per-Inge Lidén (MP) Foto: Lisa Olaison NWT

Som exempel lyfter han möjligheterna att omplacera unga enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).

– Vi har starka resurser att arbeta effektivt. Det är ena delen, säger han.

– Den andra delen är satsningar på fritidsgårdar, till exempel. Det viktigaste är att jobba förebyggande och att hitta bra miljöer för ungdomar och att stödja föreningsverksamhet. Det är en sorts första linjens socialtjänst.

NWT avslöjar: Socialtjänsteman sparkad – kommun utreder allvarliga händelser

Vad säger du om larmen kring narkotikaförsäljningen?

– Det är en bekymmersam utveckling. De kriminella nätverken livnär sig på narkotika, det finns ungdomar som köper det. Men de har inte så mycket pengar.

Han fortsätter:

– Det finns vuxna människor som köper kokain som fredagsnöje – de vuxna göder de kriminella gängen och det är på grund av deras kokaininköp som gör att ungdomar i Karlstad går under. De borde skämmas, dessutom lagföras.

Christian Norlin (S) är vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden. Han ska träffa Tillsammans i Karlstad i slutet av oktober för att bland annat diskutera utvecklingen på Våxnäs.

Christian Norlin (S), arbetsmarknads- och socialnämndens vice ordförande.
Christian Norlin (S), arbetsmarknads- och socialnämndens vice ordförande. Foto: Håkan Strandman

Han berättar att kommunen redan har gjort flera insatser för att öka tryggheten, som fler fältare. Men, säger han, alla lösningar finns inte hos kommunen, utan det är också ett föräldraansvar:

– Jag kan aldrig tänka mig att vuxna boende i stadsdelen tycker att det är värst kul att se dessa ungdomsgäng eller att någons barn langar. Men det är ju just någons barn som langar, säger han.

– Jag förstår att det finns en frustration, i vissa fall kanske en desperation, som gör att man vill att någon annan ska komma och hjälpa oss fixa detta. Det kan vi göra, men vi kan inte vara helhetslösningen.

Barbros son Jacob, 16, dog på spåret – ett stenkast från den nya dödsolyckan

Som NWT tidigare berättat har en ny grupp, Operativ samverkan, börjat arbeta för att förebygga utvecklingen i Karlstad.

Där arbetar polis och socialtjänst tillsammans för att så tidigt som möjligt slå larm om barn som närmar sig en kriminell livsstil. I det arbetet handlar det mycket om att involvera föräldrarna.

Vad kan man göra mer, för att förhindra att man ens behöver nå dit?

– Jag brukar säga så här: Vill man minska socialtjänstens kostnader i framtiden och minska utanförskap ska man satsa på skolan. Där har vi som parti alltid haft mer pengar i vår budget. Det behövs också ett bättre utbud av kultur- och fritidsaktiviteter.

Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att att man är medveten om problemen:

– Vi ser att det händer och det händer hela tiden. Vi jobbar med frågorna om ungdomskriminalitet i kommunen. Politiskt har vi det väldigt högt på vår agenda.

Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande.
Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Tommy Andersson

Han vill dock poängtera att Karlstad har klarat sig bättre undan gängkriminalitet än andra städer i Sverige. Enligt polisens senaste kartläggning om utsatta områden i Sverige fanns inget i Karlstad.

– Om man gör den jämförelsen så har Karlstads kommun hållit emot. Men det finns fortfarande massor att göra.

Som vad?

– Förebyggande, långsiktigt arbete. Här samarbetar kommunen med polisen och andra myndigheter. Sedan har vi vad vi kan göra i dag, som arbetet med fältare, vara ute i kommunen, satsa på föreningslivet och skolan naturligtvis.

– För det är klart att vi är oroade. Vi ser vad som sker på riksnivå och vilka tendenserna är i Karlstad. Vi måste göra allt vi kan för att tillsammans hålla emot och vara tydliga med det.

Artikeltaggar

Christian NorlinKarlstadPer-Inge LidénPer-Samuel NisserPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare