Hoppa till huvudinnehållet

Klart för bygge av ny simhall

Publicerad:
Nära två år efter att simhallen i Spångbergshallen fick stängas kunde kommunfullmäktige under torsdagskvällen ta beslutet att bygga en ny simhall.
Nära två år efter att simhallen i Spångbergshallen fick stängas kunde kommunfullmäktige under torsdagskvällen ta beslutet att bygga en ny simhall. Foto: Lena Richardson

När Marina Isaksson på torsdagskvällen förklarade kommunfullmäktiges möte öppnat i Folkets Hus biosalong, togs ännu ett steg mot ett mer normaliserat politiskt liv trots pågående pandemi.

På dagordningen fanns en blandad samling ärenden av vilka finansieringen av det nya simhallsbygget nog tilldrog sig störst intresse både bland deltagarna i salongen liksom lyssnarna på webbradion.

Kvällen inleddes med att representanter från Värmlands Museum från vita duken presenterade sin verksamhet i allmänhet och den i Filipstads kommun i synnerhet, Långbans gruvby. Museichefen Åsa Hallén tog upp de planer som finns för att försöka ge Lesjöfors Museum en tryggad framtid under Värmlands Museums paraply. Ett helt nytt projekt presenterades av Daniel Olsson, besöksmålsutvecklare i Långban: att försöka skapa en så kallad ”Geopark Filipstads Bergslag” som en del av Unesco Global Geopark.

Det är ingen form av nationalpark utan är tänkt att länka samman olika platser i Filipstadstrakten på ett sätt som finns utomlands men inte i Sverige. I vår kommun handlar det om bland annat om Långban, Nordmarkshyttan, Persberg, Hornkullens silvergruvor, Bergsskolan och så vidare. Fokus ska bland annat ligga på barn och ungdom, hållbar utveckling och uppmuntran att delta i geologisk forskning, gärna på visuellt tilltalande platser, såsom den världsberömda Tilas stollgång på Högbergsfältet.

Ja till simhallen

Alltsedan simhallen stängdes på våren 2019, har kommuninvånarna väntat på ett besked om var och när vi ska få en ny anläggning. Åsa Hååkman Eriksson (S) inledde kvällens vandring mot ett beslut i finansieringsfrågan med att ge en allmän bild av behovet och nyttan av en simhall och konstaterade att det nu finns ljus i tunneln. Såväl folkhälsan med motionärssimmarna som ungdomar som kommer dit och trivs och har roligt, och i synnerhet skolbarnen som behöver en simhall för kunna gå ut grundskolan med godkända betyg behöver en ny hall snarast möjligt. Hon yrkade därefter bifall till Kommunstyrelsen förslag om upplåning av 197 miljoner för att kunna inleda fas 2 i projekteringen av simhallsbygget.

Christer Olsson (M) instämde i det mesta av vad Åsa Hååkman Eriksson (S) hade redogjort för och yrkade också bifall till att gå vidare med simhallsbygget, men hade ett annat förslag om hur det hela skulle finansieras. Han och bland andra Mikael Helmersson (L) yrkade istället på att kommunen skulle avyttra ett markområde av sin icke tätortsnära skog för att på så sätt få in 100 miljoner kronor. Detta område, påpekade Helmersson hade ett bokfört värde av 0 kronor trots en beräknad årlig avkastning av 1,2 miljoner – en något märklig matematik.

Åsa Hååkman Eriksson (S) menade att skogen är ett lån från våra förfäder och något vi ska lämna över till våra barn. Michael Helmersson (L) varnade dock för det skuldberg man riskerar att bygga upp och Christer Olsson (M) poängterade att det var osäkert hur mycket räntorna kan komma att stiga och att kommunen inte har någon skyldighet att äga skog. Anders Nilsson (V) menade tvärtom att vi ska värna skogen och passa på att ta lån när räntorna är så låga.

Åsa Hååkman Eriksson (S) förklarade att kommunen tagit hjälp av Kommuninvest för att göra en bedömning av den framtida ränteutvecklingen – det är inte fråga om någon ”hitte-på-ränta”.

25 meter för kort

Peter Johansson (C) ansåg för sin del att en 50-meters bassäng uppe på Skogsryd hade varit att föredra, men yrkade ändå på bifall till Kommunstyrelsens förslag till finansiering. Detta gjorde även Johnny Grahn (SD).

Efter att debatten böljat fram och tillbaka, genomfördes omröstning om de två förslagen till finansiering. Christer Olsson (M) förutspådde redan i förväg att hans motion skulle röstas ner. Efter votering bifölls majoritetens förslag om upplåning av 197 000 000kr. Röstsiffrorna blev 27 ja och 10 nej.

Positivt på plats

När kommunfullmäktigemötet var avslutat, fick Christer Olsson (M) frågan om hur det kändes att åter mötas icke-digitalt? Han svarade att även om presidiet hela tiden varit fysiskt på plats, var det mycket trevligare när hela fullmäktigeförsamlingen kunde vara på plats ikväll.

Även Johnny Grahn (SD) tillhörde de som var mycket nöjda över att äntligen få debattera och ses ansikte mot ansikte.

Åsa Hååkman Eriksson (S) tyckte det var fantastiskt att kunna träffas igen. Hon berättade att normalt sett har man inte fullmäktige i biografen mer än till jul, men även om restriktioner är släppta, hade man valt att ha det i en stor lokal där man kan sitta glesare.

Göran Dahlberg

Artikeltaggar

Filipstads kommunKommunfullmäktigeLesjöfors museumPolitikSimhallVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.