Hoppa till huvudinnehållet

Han ska leda det psykologiska försvaret

Publicerad:
Henrik Landerholm. Arkivbild.
Henrik Landerholm. Arkivbild. Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Henrik Landerholm blir generaldirektör för den nya Myndigheten för psykologiskt försvar, som inleder sin verksamhet nästa år.

Generaldirektören presenteras på en pressträff av inrikesminister Mikael Damberg (S). Under pressträffen redogör Damberg också för myndighetens uppgifter.

Henrik Landerholm är tidigare moderat riksdagsledamot, och har även varit rektor för Försvarshögskolan samt Sveriges ambassadör i Lettland och Förenade Arabemiraten.

Myndigheten för psykologiskt försvar ska inleda sin verksamhet den 1 januari nästa år. Inrättandet av den nya myndigheten var en del i januariöverenskommelsen och anledningen till att den införs är enligt regeringen ett försämrat säkerhetsläge. Då ses det psykologiska försvaret som en viktig del i uppbyggnaden av ett modernt totalförsvar.

Myndigheten ska bland annat ägna sig åt att "möta otillbörlig informationspåverkan och annan spridning av vilseledande information riktad mot Sverige." Den ska även stötta andra myndigheter och stärka befolkningens motståndskraft mot påverkansoperationer.

Den tidigare Säpochefen Anders Danielsson som utredde den nya myndigheten föreslog även att myndigheten ska ha rätt att beställa inriktning på signalspaning hos Försvarets radioanstalt, FRA, och militära underrättelse och säkerhetstjänsten (Must).

Myndigheten, som ska ha ungefär 45 anställda, kommer ha sitt säte i Karlstad, men en del av den ska även placeras i Solna.

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesJökenKarlstadMyndigheten för psykologiskt försvar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.