Hoppa till huvudinnehållet

En snäll konstmässa med Marja i Myrom som gästartist

Publicerad:
Per-Erik Hedell, Peter Jansson, Ali Samimi och Bo Wiktorsson visar gästutställaren Marja i Myroms maffiga textilverk.
Per-Erik Hedell, Peter Jansson, Ali Samimi och Bo Wiktorsson visar gästutställaren Marja i Myroms maffiga textilverk. Foto: Lena Richardson

Marja i Myrom är årets gästutställare på konstmässan på Almars gård, som öppnar på lördag. Hon kommer att visa sin konst, men också måla live.

– Hon är ett bra dragplåster! säger Per-Erik Hedell, som är både arrangör och en av 13 utställare på mässan, som präglas av snäll konst och hög trivselfaktor.

Det är tredje gången som han tillsammans med Bo Wiktorsson och Peter Jansson styr upp allt inför mässan, som fyller hela det stora loftet på Almars gård.

– Det är mycket bra grejer på väggarna här, konstaterar han.

De tretton konstnärerna uttrycker sig i olika material och stilar. Här finns akvarell, akryl och olja, men också textil, keramik och brons.

Cirka 150 verk

Totalt är det cirka 150 verk att vila ögonen på och varje utställare har fått sin egen avdelning i den stora mässlokalen.

– Det blir som 13 separatutställningar.

De flesta av deltagarna har varit med på mässan förut. Helt nya namn i sammanhanget är keramikern Karin Lööf från Karlstad och akvarellisten Lynn Hoffman från Kil.

Årets gästutställare på konstmässan är Marja i Myrom, som kommer att visa prov på sitt konstnärskap både i form av målningar och genom att själv besöka mässan och livemåla ett nytt konstverk.
Årets gästutställare på konstmässan är Marja i Myrom, som kommer att visa prov på sitt konstnärskap både i form av målningar och genom att själv besöka mässan och livemåla ett nytt konstverk. Foto: Lena Richardson

Gästartisten är förstås också ny: i fjol var Gerd Göran gästutställare och i år kommer Marja i Myrom, Marja Hallstensson.

– Marja är ett namn som både syns och hörs. Hon är ett bra dragplåster! säger Per-Erik Hedell.

Marja kommer att vara på plats och måla live under utställningshelgerna och verket som växer fram kommer att lottas ut sista dagen på utställningen.

Det hon visar för övrigt i sin avdelning av mässan är flera akvareller och ett större textilt verk med fri broderiteknik.

Hoppas på fortsatt ökning

Till fjolårets konstmässa kom drygt 400 besökare. Det var, trots pandemin, en ökning från premiäråret, och i år när pandemin lagt sig är det läge för än fler besökare.

 • Grete Lindström bidrar bland annat med den här dansanta målningen.
  Grete Lindström bidrar bland annat med den här dansanta målningen. Foto: Lena Richardson
 • Karin Lööf, keramiker på Råtorp, är en av utställarna.
  Karin Lööf, keramiker på Råtorp, är en av utställarna. Foto: Lena Richardson
 • And i brons av Laura Gunnarsson.
  And i brons av Laura Gunnarsson. Foto: Lena Richardson
 • Grete Lindström har fångat kvarteret Almen i Karlstad på en av sina målningar.
  Grete Lindström har fångat kvarteret Almen i Karlstad på en av sina målningar. Foto: Lena Richardson

– Vi hoppas att det blir lite mer i år, säger Bo Wiktorsson.

– I år tror jag nog att vi kommer att stå på lite bättre, säger Per-Erik.

– Det finns ett uppdämt behov verkar det som. Det hoppas vi på – och att de som kommer får en blandad konstupplevelse, säger Peter Jansson. Grundtanken från början var att ge lite av varje i en bra blandning.

Många vill vara med och ställa ut.

”Inga dumheter”

– Vi tar konstnärer som vi känner och som vi känner till och ber dem att göra det bästa av det och det gör det. De kommer inte med några dumheter, säger Per-Erik Hedell.

Så är det också överlag ”snäll” konst som visas. Det är mycket blommor, en hel del vackra landskap och en och annan katt. Lite humoristiska och naiva drag får också plats, men inga större provokationer.

Numrering pågår. Per-Erik Hedell och Peter Jansson hjälps åt att få upp siffror vid alla cirka 150 konstverk på mässan.
Numrering pågår. Per-Erik Hedell och Peter Jansson hjälps åt att få upp siffror vid alla cirka 150 konstverk på mässan. Foto: Lena Richardson

Den blandningen verkar gå hem: till varje mässa görs en enkät bland besökarna, som får lämna in en lapp där de anger vilket konstverk de tyckte bäst om på utställningen.

– Vi sticker kanske inte ut, men enkäten visar på vad folk vill se och vill ha. Vi försöker inrikta oss mot det och inte sticka ut alltför mycket, även om det kanske skulle vara så att man berör besökarna på ett annat sätt än om det bara är vackert och tjusigt, säger Bo Wiktorsson.

– Det får inte bara vara spännande och konstigt! tycker Per-Erik Hedell.

Karlstadskoloristerna arrangerar mässan på loftet på Almars gård, som nu är välfyllt med konst.
Karlstadskoloristerna arrangerar mässan på loftet på Almars gård, som nu är välfyllt med konst. Foto: Lena Richardson

Arrangörerna kan med tryggt hjärta garantera både att de allra flesta kommer att hitta något de tycker om och att det blir en feelgood-upplevelse i konsten.

– Man vill att besökarna ska må gott när de går och tittar. Det är trevligt om man kan beröra dem på det sättet också, säger Bo Wiktorsson.

Fakta

Konstmässan

Plats: Almars gård utanför Karlstad

Utställare: Eva Bergman, Petter Brorson, Laura Gunnarsson, Per-Erik Hedell, Lynn Hofmann, Peter Jansson, Olga Karlsson, Grete Lindström, Karin Lööf, Marja i Myrom, Majbritt Nilsson, Ali Samimi och Bo Wiktorsson.

Pågår: 16 till 24 oktober (men stängt måndag 18 oktober).

Artikeltaggar

Almars gårdKarlstadKonstKonstnärMarja HallstenssonMässorNöje/KulturUtställningarVärmlands länVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.