Hoppa till huvudinnehållet

Socialdemokraterna saknar trovärdighet om antisemitism

Publicerad:
Statsminister Stefan Löfven (S) anländer till Malmöforumet.
Statsminister Stefan Löfven (S) anländer till Malmöforumet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att Sverige står värd för en internationell Förintelsekonferens borde tjäna som avstamp för ett utökat arbete mot antisemitism. Tyvärr är risken påtaglig att Socialdemokraternas bristande trovärdighet i frågan åter gör sig känd.

Den svenska regeringen anordnar den 13-14 oktober Remember ReAct – Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism. Där samlas delegater från 44 olika länder, FN, EU och andra internationella organisationer och företag.

För Sveriges del, och framför allt för regeringens, skulle det vara en stor ära med många internationella makthavare på plats. Men flera av de tunga namn som utlovats verkar inte dyka upp. Istället deltar flera på länk eller har endast skickat förinspelade videohälsningar, däribland Israels president Isaac Herzog, Frankrikes president Emmanuel Macron, den amerikanska utrikesministern Anthony Blinken och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Inte ens statsministrarna för våra nordiska grannländer är på plats, även om Finlands president gör oss den äran. Troligen speglar det svala intresset att Sveriges förtroende är svagare än regeringen hoppats.

För det vilar skulden tungt på Socialdemokraterna som har haft återkommande interna problem med antisemitism. Mest känt är då partiets dåvarande starke man i Malmö, Ilmar Reepalu, år 2012 tyckte att stadens judiska församling borde ta avstånd från Israels krig i Gaza för att minska risken för antisemitiska påhopp. Som om Malmös judar annars skulle förtjäna dem.

Symptomatiskt nog så täcktes i Stadsarkivets skyltfönster litteratur om judiskt liv i Malmö över, "för att undvika skadegörelse", innan det uppmärksammades och täcket togs bort.

År 2018 avslöjades det att flera ledande aktiva i SSU Skåne hade spridit antisemitiska inlägg på sociala medier och även bjudit in islamistiska talare. Under första majtåget året därpå skanderade SSU:arna ”Krossa sionismen” – ett slagord som förnekar staten Israels rätt att existera.

Vad värre är att S fortfarande inte tycks vilja ta ansvar för, eller lära av, sin närtidshistoria. I en intervju i Sveriges Radio (13/10) avfärdar statsminister Stefan Löfven helt att S och SSU i Skåne kan ha skadat partiet. Han menar att ”det står alldeles klart” att skånska socialdemokrater står för samma värderingar som i resten av landet.

Även i politiken finns problematiska tendenser. Trots att utrikesminister Ann Linde (S) försöker återupprätta banden med Israel efter företrädaren Margot Wallström, hemfaller även hon åt slentrianmässig Israelkritik. När terrorgruppen Hamas i somras bombade israeliska städer sade hon i TV4 att ett särskilt tungt ansvar ändå låg på Israel (12/5).

Likaså lär partiledningens förslag om förbud mot konfessionella skolor slå särskilt hårt mot landets judiska minoritet. Trots försäkringar om att judiska skolor skall undantas har inga sådana förslag faktiskt lagts fram (SvD 13/10). När hoten mot judar ökar borde regeringen främja trygga miljöer, inte motverka dem.

Oviljan att se bjälken i sitt eget öga hämmar Socialdemokraternas arbete mot antisemitism. Förhoppningsvis kan avhoppen från Malmökonferensen leda till ett uppvaknande.

Artikeltaggar

Ann LindeAntisemitismEmmanuel MacronEUFNFörintelsenFriskolorGazaHamasIsraelLedareMalmöMargot WallströmSocialdemokraternaSSUStefan LöfvenTV4Ursula von der Leyen