Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Vi förespråkar inte en bojkott av Israel

Publicerad:
Svenska kyrkan anser att mänskliga rättigheter och internationell rätt måste utgöra grunden för en fredlig och rättvis lösning av konflikten och att ockupationen, som utgör det främsta hindret för utveckling i Palestina, måste upphöra, skriver Johanna Wassholm.
Svenska kyrkan anser att mänskliga rättigheter och internationell rätt måste utgöra grunden för en fredlig och rättvis lösning av konflikten och att ockupationen, som utgör det främsta hindret för utveckling i Palestina, måste upphöra, skriver Johanna Wassholm. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Däremot menar vi att icke-våldsliga metoder som avser att förhindra ekonomiskt stöd till ockupationen är legitima vägar att arbeta för fred, skriver Johanna Wassholm.

Svar till Mats Fält (NWT 5/10).

Mats Fält anklagar i en debattartikel i NWT den 5 oktober Svenska kyrkan för att vara ”en av Europas mest anti-israeliska organisationer”. Detta, liksom flera andra påståenden som tas upp i artikeln, är helt felaktigt, och vi vill därför klargöra vår hållning.

Att vara kritisk till den politik som för närvarande förs av ett lands regering är inte detsamma som att vara fientlig mot landet i sig. Det är grundläggande i all seriös debatt och diplomati.

Det stämmer inte att Svenska teologiska institutet i Jerusalem (STI) är ”helt inriktat på kontakter med kristna araber och muslimer”. Det judisk-kristna dialogarbetet vid STI är i dag, och kommer även fortsättningsvis, att vara en avgörande del av institutets verksamhet.

Så skriver du en debattartikel

När det gäller BDS-rörelsen så är det ett nätverk av aktörer som använder sig av en uppsättning metoder som bygger på ickevåld: bojkott, avinvesteringar och sanktioner gentemot staten Israel. Svenska kyrkan förespråkar inte en bojkott av Israel och är inte heller en del av BDS-rörelsen. Däremot menar vi att icke-våldsliga metoder som avser att förhindra ekonomiskt stöd till ockupationen är legitima vägar att arbeta för fred.

Vi sätter stort värde på att i Israel och Palestina samarbeta med lokala kristna kyrkor och såväl israeliska som palestinska civilsamhällesorganisationer med fokus på exempelvis religionsdialog, mänskliga rättigheter, utbildning och hälsa.

Svenska kyrkan anser att mänskliga rättigheter och internationell rätt måste utgöra grunden för en fredlig och rättvis lösning av konflikten och att ockupationen, som utgör det främsta hindret för utveckling i Palestina, måste upphöra. Detta är en syn som delas av merparten av det internationella samfundet, inklusive EU och svenska regeringar sedan decennier tillbaka. Folkrätten är ett fungerande rättesnöre som hjälper oss att se till olika aktörers agerande utan att fastna i invanda lojaliteter med ena eller andra sidan.

Johanna Wassholm

Tf chef för Mellanösternenheten, Svenska kyrkan på nationell nivå

Artikeltaggar

AntisemitismDebattEUFolkrättIsraelJerusalemMänskliga rättigheterPalestinska myndighetenSvenska kyrkan