Krönika: Ny match – samma gamla FBK-problem

Ishockey
PUBLICERAD:
Individuella misstag i defensiven fällde Färjestad. Har ni hört den förut?
Det är Färjestads klart största problem och något som måste lösas om man ska bli riktigt konsekventa.

Färjestad öppnade bra och såg piggare ut än mot Djurgården. Men vad som hände efter 4.23 i den första perioden är svårt att förklara.

Jesse Virtanen och Daniel Viksten verkade försöka titta ihjäl Oskarshamnsforwarden Johan Johnsson på 0-1. Att det dessutom var i powerplay strör såklart extra salt i såren.

Det var dock inte första gången individuella misstag resulterade i baklängesmål den här säsongen och inte ens den här kvällen fick det stå ensamt.

Kvällens andra mål från gästerna föranleddes visserligen av en misstänkt tripping på Martin Johansson. Men det som följer efter det är helt enkelt inte tillräckligt resolut från FBK.

Vi har hört Johan Pennerborn predika om vikten av att vara påkopplad ett antal gånger och det känns som att det är just det som felar.

Hur förklarar man annars till exempel Mikael Wikstrands agerande med pucken i situationen som gav Oskarshamn en straff?

På ett sätt känner man med FBK-tränaren då det är svårt att peka ut några uppenbara systemfel som går att coacha bort. Oftast är ett individuellt misstag inblandat när det ringer i egna kassen.

Samtidigt vänds såklart ögonen delvis mot Johan Pennerborn ändå - han är huvudtränare och en av uppgifterna är såklart att se till att spelarna är ”påkopplade”.

Ljusglimtar fanns

Positivt då, fanns det sådant också? Svar ja.

Färjestads förstaperiod var tillräckligt vass för att avgöra matchen redan där. Chans på chans skapades och med lite marginaler hade Marcus Nilsson, Oscar Lawner och ytterligare någon hemmalirare hittat nätet.

Ungtupparna är en annan positiv punkt från kvällen.

Joel Nyström gjorde en klockren match och fick dessutom kröna kvällen med sitt första FBK-mål. Tacklingen han bjöd på i andra perioden var riktigt hockeygodis - självförtroende saknas inte hos den grabben!

Samtidigt fortsatte Oscar Lawner ösa på, fortsätter han så här börjar han göra sig ett case för att få förtroende även längre fram.

Sammanfattningen från kvällen blir att det var FBK som förlorade matchen snarare än att Oskarshamn vann den.

Vem var bäst i FBK? Rösta här!

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.