Insändare: Miljöpartist svarar: ”Fel att använda ordet blåbrun”

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) och Miljöpartiets språkrör Per Bolund (MP) möter pressen efter söndagens partiledardebatt i Agenda i SVT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Svar till Göte Andersson, ”MP har också skelett i garderoben”, NWT 13 oktober

Göte Andersson efterlyser i NWT den 13 oktober en politisk debatt om sakfrågor och kritiserar Miljöpartiet för att Per Bolund i partiledardebatten nyligen använde ordet ”blåbrun” om politiska motståndare. Andersson menar också att MP också, liksom andra partier, har skelett i garderoben.

Jag delar Göte Anderssons frustration över partiledardebatterna i tv. Det finns inga enkla lösningar på samhällets komplexa problem. Vi skulle må väl av goda politiska samtal där deltagarna lyssnar till varandra, delar erfarenheter – och berättar om hur de vill lösa samtidens problem. Jag tycker också det är fel att använda ”blåbrun” för att beskriva andra partier. Även om jag anser att SD har en historia med många tveksamma och skrämmande inslag. Det är även djupt tragiskt med allt det hat som skrivs - inte minst om Miljöpartiet - i sociala medier. Vem vill engagera sig i partipolitiskt arbete i framtiden och utstå alla dessa ord som vill förlöjliga eller håna, tänker jag ibland när jag läser i trådarna på sociala medier.

I det kommunala politiska arbete jag deltar i sitter vi ständigt ner tillsammans över partigränserna och försöker lösa problem. Sådan är politiken i verkligheten. Vi politiker borde visa det utåt också.

Skelett i garderoben finns nog i alla partier om man går tillräckligt långt tillbaks. Det gäller det att vi alla är uppmärksamma i de politiska föreningarna. Jag är med i nomineringskommittén för mitt partis kommunfullmäktigelista till 2022. Liksom i alla partier söker vi människor som vill stå på valsedlarna. Det är ett grannlaga arbete. Vi intervjuar, tar reda på åsikter, bakgrund – och hur man lever sina liv. De som kandiderar får skriva på hederskontrakt. Varje parti har en viktig uppgift i att se till att människorna som representerar partiet är hederliga och demokratiskt sinnade.

Vi behöver fler sakliga politiska samtal i politiken. Jag hoppas att vi i Värmland kan föregå med gott exempel i nästa års valrörelse. Vi behöver hitta vägar till goda, eftertänksamma samtal om hur samhället ska utvecklas. Och låta våra möten präglas av respekt och god människosyn. I offentliga debatter och på sociala medier.

Per-Inge Lidén

Miljöpartist i Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.