Hoppa till huvudinnehållet

Fanny om stödet: "Det är det här man kämpat för"

Publicerad:
Fanny Folkesson blev som 19-åring mamma till Elwis som har autism. Hon berättade om sin kamp i FT för två veckor sedan, efter det har stödet varit enomt.
Fanny Folkesson blev som 19-åring mamma till Elwis som har autism. Hon berättade om sin kamp i FT för två veckor sedan, efter det har stödet varit enomt. Foto: Emely Wallo Bergare

Saker vi inte pratar om. För två veckor sedan skrev FT om Fanny Folkesson och hennes autistiske son Elwis. Sedan dess har responsen och stödet varit enormt för Fanny och hon berättar nu för FT att hon känner sig överväldigad efter att så många har hört av sig till henne efter att artikeln publicerades.

– Det är det här man kämpat för, det man hoppades på. Jag är ju egentligen bara en vanlig, orolig mamma men som nu kunnat hjälpa andra i samma situation, säger hon.

Fanny Folkesson är överväldigad över det stora stöd hon fått efter artikeln om henne och sonen Elwis publicerades.
Fanny Folkesson är överväldigad över det stora stöd hon fått efter artikeln om henne och sonen Elwis publicerades. Foto: Sanna Aronsson Sandberg

Två veckor har gått sedan artikeln om Fanny och hennes vardag med sonen Elwis publicerades. När FT ringer upp henne under torsdagseftermiddagen berättar hon att hon har fått enorm respons.

– Det är jättemånga som har hört av sig. De har letat upp mig på Instagram och Facebook och skrivit till mig att de känner igen sig och att de tyckte att det var väldigt informativ information som lett till att de själva nu tagit reda på vad de har rätt till för hjälp i deras situationer, berättar hon och tillägger:

Fanny, 25, mamma åt autistiske Elwis: ”Jag märkte efter ett halvår att allt inte var som det skulle”

– Många tycker att det var bra att ämnet togs upp. Och det var ju det jag hoppades på, att andra inte skulle känna sig lika ensamma som jag har gjort. Det känns så skönt nu, det är därför jag varit öppen om det här på min Instagram, jag har kämpat för att folk ska få en medvetenhet och att det här inte är något att hymla om. Man är inte ensam. Jag har inte haft så många i samma situation att prata med, men nu har jag fått kontakt med personer som är i exakt samma situation, som har barn i samma ålder som Elwis med samma problem, de förstår precis hur man har det.

Elwis blev diagnostiserad med autism för några år sedan och sedan dess har Fanny kämpat för att få rätt hjälp för att kunna leva en normal vardag.
Elwis blev diagnostiserad med autism för några år sedan och sedan dess har Fanny kämpat för att få rätt hjälp för att kunna leva en normal vardag. Foto: Emely Wallo Bergare

Hon fortsätter även att berätta lite om hur vardagen ser ut just nu. Under helgen som var skulle hon göra comeback inom innebandyn, något hon såg fram emot.

– Jag har varit borta sedan jag blev gravid med Elwis lillasyster och nu gjorde jag comeback, jag ser det som en slags egentid att få börja med innebandyn igen. Jag har ju nästan aldrig någon egentid. Men det gick tyvärr inte så bra, för jag skadade mig under första matchen, berättar hon.

Under helgen som gick gjorde Fanny comeback på innebandyplanen, tyvärr slutade comebacken i en skada som nu gör att hon är gipsad.
Under helgen som gick gjorde Fanny comeback på innebandyplanen, tyvärr slutade comebacken i en skada som nu gör att hon är gipsad. Foto: Privat

Skadan blev omfattade och tråkigt nog verkar det inte bli någon mer innebandy för Fanny, inte på tre månader åtminstone.

– Jag står i mål och när jag gick ut för att ta emot ett skott så uppfattade inte spelaren som skulle skjuta det så vi krockade och båda landade på min arm och armbågen hoppade ur led, säger hon och tillägger:

– Det är även en muskel som inte sitter där den ska och sedan är nerverna och ledbanden skadade. Jag har tappat känseln i handen så något är inte som det ska, men jag ska på magnetröntgen till veckan så jag hoppas på det bästa och hoppas att jag slipper operation. Just nu är jag gipsad och jätteont så nu är det svårt med barnen. Man kan väl konstatera att det inte blev någon bra comeback helt enkelt, avslutar Fanny.

Bild från när armbågen hoppat ur led.
Bild från när armbågen hoppat ur led. Foto: privat

Tidigare delar i serien:

Maja, 17, blev utfryst under hela högstadiet: ”Vill inget hellre än att ha ett normalt tonårsliv”Maja efter det stora stödet: "Känns bra med sån respons"Maja efter det stora stödet: "Känns bra med sån respons"

Artikeltaggar

AdhdAutismFilipstadNyheterSaker vi inte pratar om

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.