Hoppa till huvudinnehållet

Bob hundmusikalen: "Folk vet inte hur de ska reagera"

Publicerad:
Christian Gabel under repetitionerna av "Bobhundmusikal - för folk med tinnitus i hjärtat".
Christian Gabel under repetitionerna av "Bobhundmusikal - för folk med tinnitus i hjärtat". Foto: Malin Sahlstedt

Bob hund är inget traditionellt rockband. Gruppen har blivit utsett till landets bästa liveband och efter bland annat ett opera-projekt gör gruppen nu sin första musikal.

NWT ringer upp Bob hunds värmländske trummis som egentligen inte alls tycker om musikal.

Med en färgsprakande plymhatt värdig den galne lemurkungen Julien i filmserien "Madagaskar" gör musikern Christian Gabel musikaldebut. Sminkad som ett spöke gör han och de övriga bandkollegorna rollerna som sig själva i "Bobhundmusikal - för folk med tinnitus i hjärtat".

– Handlingen kretsar kring bandet Bob katt som består av fem tjejer. Gruppen håller på att splittras, berättar Christian Gabel på tåget mellan Stockholm och Helsingborg där kvällens föreställning väntar.

– I musikalen är Bob hund sedan tidigare döda, men vi kommer som spöken tillbaka till verkligheten för att hjälpa Bob katt att hålla ihop. Med all den konstiga erfarenhet vi har som band försöker vi hjälpa så gott vi kan.

Fyra, ibland fem, föreställningar i veckan blir det på Helsingborgs stadsteater fram till slutet av november.

– Musikalen väcker frågor som hur håller man ihop? Hur gör man när man vill olika saker? I ett större perspektiv handlar det om hur vi kan fungera som kollektiv i en värld som hela tiden är inriktad på individen.

Bob katt och Bob hund på scenen i musikalen "Bobhundmusikal - för folk med tinnitus i hjärtat".
Bob katt och Bob hund på scenen i musikalen "Bobhundmusikal - för folk med tinnitus i hjärtat". Foto: Emmalisa Pauly

"Insmickrande buller"

”Bobhundmusikalen” är gjord av Hanna Nygren och för regi och koreografi svarar Kajsa Giertz. Bob hund har bidragit med fyra helt nya låtar och dessutom baseras handlingen till stora delar på tidigare musik från gruppen.

– Det har skett en växelverkan mellan bandet och manusförfattaren Hanna Nygren. Verkliga anekdoter och upplever från Bob hund har också tagits med. Allt har studsat mellan manusförfattare, oss i bandet och regissören.

Bob hund gav under många år ut sin musik genom det värmländska skivbolaget Silence och har genom åren aldrig tvekat inför nya utmaningar eller sammanhang. Tidigare har gruppen bland annat gjort en opera och fått pris som landets bästa liveband.

"Vi är en förvirrad samling intrycksförmedlare. Uttrycket kan pendla mellan motsträvig pop, insmickrande buller och billiga lösningar på svindyra problem", skriver sångaren Thomas Öberg i en presstext på stadsteaterns hemsida.

Elin Norin, Jonas Jonasson Conny Nimmersjö, John Essing, Thomas Öberg, Christian Gabel, Mats Hellquist och Sasha Becker.
Elin Norin, Jonas Jonasson Conny Nimmersjö, John Essing, Thomas Öberg, Christian Gabel, Mats Hellquist och Sasha Becker. Foto: Emmalisa Pauly

– Jag gillar inte musikaler, erkänner Christian Gabel.

– Har aldrig varit intresserad av musikal. Men just därför har det har varit rätt spännande. Vi har ju provat det mesta egentligen, så det var väl bara en tidsfråga innan vi skulle göra musikal. Den stora utmaningen – och det gäller nog för oss alla i bandet – har varit att agera. Att spela teater.

Sasha Becker, Elin Norin, Thomas Öberg och Karin Li Körbärsdal.
Sasha Becker, Elin Norin, Thomas Öberg och Karin Li Körbärsdal. Foto: Emmalisa Pauly

"En bra känsla"

Bandet är både musiker och skådespelare på scenen.

– Men det har varit både kul och lärorikt att få göra det här. Vi spelar som tur är oss själva, det går väl inte att underkänna en rollprestation när man spelar sig själv? Det har känts lite som en räddning.

Musikalen har fått fin respons, premiären skedde den 9 oktober, samma dag som en musikal baserad på Håkan Hellströms musik hade premiär i Göteborg.

– Jag har fått för mig att folk inte riktigt vet hur de ska reagera på föreställningen. Och det är en bra känsla. Överlag har det varit riktigt fina kommentarer. Det är inte riktigt en musikal, det är inte riktigt en teater, inte riktigt en rock-konsert.

Det är en Bob hund-grej kort sagt?

– Ja, så kan man väl säga. Jag kan tycka att det är kul att pop och rock kan hitta andra sammanhang än de klassiska.

Värmlänningen bakom Abbas nya låtar: "Häftigt att fånga magin"

"Bobhundmusikal - för folk med tinnitus i hjärtat" spelas på Storan på Helsingborgs stadsteater fram till den 12 november då väntar ett gästspel på Stora Teatern i Göteborg 18-21 november. Efter musikalen väntar inspelning av ny musik för gruppen.

Artikeltaggar

Bob hundChristian GabelGöteborgHåkan HellströmHelsingborgMadagaskarMusikMusikalerNöje/KulturPopRockSilenceTeater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.