Hoppa till huvudinnehållet

Bjud upp till dans och få studenter att stanna i Värmland

Publicerad:
Vi vill ge studenterna en chans att göra ett aktivt val att stanna efter avslutad examen. Genom att räcka ut en hand, både till studenter och företag, skriver Frida Johansson med flera.
Vi vill ge studenterna en chans att göra ett aktivt val att stanna efter avslutad examen. Genom att räcka ut en hand, både till studenter och företag, skriver Frida Johansson med flera. Foto: Helena Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

För att lyckas få studenterna att stanna i Värmland krävs det att vi gör en gemensam insats att bjuda in till examensjobb, praktikplatser, föreläsningar och mentorskap, skriver Frida Johansson med flera.

Varje år flyttar cirka 1 000 potentiellt nya värmlänningar hit. De pluggar på Karlstads universitet. De har drömmar, är kreativa, nytänkande och längtar efter att få utvecklas tillsammans med spännande företag. 80 procent av nationellt rekryterade studenter flyttar härifrån när de tagit examen. Men stopp. Kom igen, tillsammans kan vi väl få fler studenter att stanna? Vi kan väl bjuda upp till dans, speciellt då kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna hos värmländska företag just nu.

Det är tydligt att studenter som har fått kontakt med näringslivet innan de tar sin examen i högre grad gör ett aktivt val att stanna i Värmland. Valet att flytta hem blir inte lika självklart. För det gör studenterna – flyttar hem till sina vänner. Det vet vi. Och vi vet att studenterna önskar fler kontakter med näringslivet.

Så vad väntar vi på? För att lyckas få studenterna att stanna i Värmland krävs det att vi gör en gemensam insats att bjuda in till examensjobb, praktikplatser, föreläsningar och mentorskap. Eller ännu enklare, bara att käka en lunch tillsammans.

Så skriver du en debattartikel

Så kan 1 000 studenter göra stor skillnad för Värmlands tillväxt? Vi tror det. Enligt en analys som UKÄ (Universitetetskanslerämbetet) har gjort verkar utflyttning av nationellt rekryterade studenter vara ett problem för alla utom de tre storstadslänen. Örebro, Jönköping och Karlstad har ungefär samma utflyttningsgrad av nationellt rekryterade studenter efter avslutad examen. Dock ligger Karlstad sist i rankingen av dessa orter. Örebro får flest studenter att stanna.

Med start under hösten 2021 kommer vi att samla 100 företag som gemensamt vill ta ansvar och bidra till att fler studenter stannar. Vi vill ge studenterna en chans att göra ett aktivt val att stanna efter avslutad examen. Genom att räcka ut en hand, både till studenter och företag.

Tillsammans med universitetet ska vi hjälpa företag att möta studenter på ett enkelt och konkret sätt. Du och ditt företag kan erbjuda möjlighet till examensarbeten. Se det som en chans att undersöka och utveckla saker som ni inte själva har tid eller kompetens att göra. Och med mentorskap, praktikplatser och föreläsningar kan ni öppna upp för relationer som skapar möjligheter. Att dela med sig av kunskap ger tillbaka. Det kan vi vittna om.

Vi vet att det redan finns ett antal välfungerande samarbeten mellan företag och studenter vid Karlstads universitet, men tillsammans behöver vi göra mer. Anmäl dig till studentsamverkan på Handelskammaren Värmlands webbplats. Kom igen, tillsammans ser vi till att Värmland växer!

Frida Johansson

Handelskammaren Värmland

Anna Björkenstam Wedberg

Elite Stadshotellet Karlstad

Åse Granfeldt

Testhuset

Eric Höjdén

Happy Republic

Olle Hulteberg

Inission

Per Johansson

Soleil

Artikeltaggar

Anna Björkenstam WedbergArbetsmarknadDebattElite StadshotelletFöretagandeFrida JohanssonHandelskammaren VärmlandHappy RepublicInissionKarlstadKarlstads universitetOlle HultebergSoleil ABTesthusetUniversitetskanslerämbetetVärmlands län