Barvå: Stöd Taiwan mot Kinas aggression

Signerat
PUBLICERAD:
Födelsedagstårta på nationaldagsmottagningen på Historiska museet i Stockholm den 6 oktober.
Foto: Henrik L Barvå
Nyligen firade Taiwan sin nationaldag under det mörka hotet från kinesiska stridsflygplan. Aggressionen från fastlandet har tilltagit på senare år.

I söndags, den 10 oktober, var det Republiken Kinas, som Taiwan formellt heter, 110:e nationaldag. Bara detta faktum visar att kommunistregimen i Peking inte har några legitima anspråk på den välmående och demokratiska önationen. Taiwan har aldrig lytt under det kinesiska kommunistpartiet. Landet räknar sig från republikens grundande, långt innan Maos kommunister efter inbördeskriget grep makten på fastlandet, och den förlorande nationalistsidan fick fly till Taiwan.

Det har dock aldrig hindrat Peking från att hävda principen om att det bara finns "ett Kina". Men i praktiken är Taiwan ett självständigt land, även om det tyvärr erkänns som sådant av alltför få länder. Därför är det också känsligt för Kina när Taiwan kommer på tal. Anspråken på överhöghet backas upp av militär och vapenskrammel är vanligt. Lagom till Folkrepublikens egen nationaldag den 1 oktober började de göra massiva överflygningar i Taiwans luftförsvarszon, som en markering.

Dessa provokationer får inte stå oemotsagda av omvärlden. Taiwan är ett fritt och demokratiskt land som förtjänar allt vårt stöd och Kinas agerande måste fördömas, samtidigt som Taiwan ges all den hjälp de behöver för att upprätthålla sin självständighet.

I sitt tal på nationaldagsfirandet bet också Taiwans president Tsai Ing-wen ifrån. "Den väg som Kina har lagt ut erbjuder varken ett fritt och demokratiskt sätt att leva för Taiwan, eller suveränitet för våra 23 miljoner invånare", sade hon bland annat. Taiwan låter sig inte kuvas. Den kinesiske presidenten och kommunistledaren Xi Jinping fortsatte sina hot med att säga att "den historiska uppgiften att fullborda enandet av fosterlandet måste och kommer definitivt att fullföljas".

Ytterst vilar Taiwans säkerhet på inofficiella garantier från Förenta Staterna, men på senare tid har den amerikanska viljan att upprätthålla sin makt ifrågasatts. Se bara på debaclet i Afghanistan. Å andra sidan så har Amerika under lång tid skiftat fokus mot just Asien, och rivaliteten med Kina tilltagit i samma grad som den kinesiska aggressionen ökat.

EU är dessvärre vacklande och oenigheten över hur vi skall möta Kina stor. Länder som Ungern bromsar, medan Litauen är ett föredöme. Sverige borde ta en mer aktiv roll i att stödja Taiwan. Därför var det glädjande att se så många svenska riksdagsmän och politiker som deltog när Taiwans beskickning i Stockholm i onsdags i förra veckan avhöll en nationaldagsbankett. Jag har genom åren deltagit i flera av dessa mottagningar. Några regeringsrepresentanter dyker dock aldrig upp, men Carl Bildt brukar numera vara en stadig gäst sedan han lämnat dagspolitiken.

NWT:s engagemang för Taiwan är inte att ta miste på, vilket ofta lett till hätska reaktioner från den kinesiska ambassaden. Nyligen fick vi motta ett ilsket mejl sedan vi publicerat en debattartikel från Taiwans utrikesminister (15/9). Ledarsidan har också, med många andra, krävt att den kinesiske ambassadören Gui Congyou skall utvisas. Han såg dock till att utvisa sig själv, men frågan är om någon mer diplomatisk kommer i hans ställe.

Viktigt är dock att aldrig vika från hot och istället backa upp det fria Kina som finns på Taiwan.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.