Vi lyfter arkitekturen i Karlstad

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Roligt att politik kan göra sådan skillnad. När vi sätter större krav på det arkitektoniska arbetet och får högre kvalitet i ett tidigare skede, skriver Erik Nilsson.
Foto: Mikael Lindblom
Med hjälp av arkitekturprogrammet skapas nu framtidens stad som ska vara trygg och hållbar med en blandad bebyggelse, skriver Erik Nilsson.

Att Karlstad nu blir Årets arkitekturkommun för andra gången på raken är ett kvitto på att vi lyckats med vårt arbete att lyfta arkitekturen i vår stad. Vi är glada och stolta men känner oss inte färdiga med att utveckla kommunen till en plats där fler vill bo, arbeta och trivas.

Priset delas ut av HSB och Sveriges Arkitekter som lyfter upp bra kommunala förebilder inom arkitektur, där både privata och kommunala arkitekter ger höga omdömen om Karlstad. Utdrag av motiveringen som de gav lyder ”Framgången för Karlstad är en kombination av att arkitektkåren ger ett mycket gott omdöme samtidigt som delindexet rörande byggande, administrativa rutiner och lagefterlevnad stärkts ytterligare”.

Karlstad ligger i framkant tack vare det vägledande arkitekturdokumentet som det blågröna styret tog initiativ till 2018. Det har lett till att den som nu vill inleda ett större byggprojekt i Karlstad måste motivera och beskriva arkitekturvalen. Detta ger en medvetenhet, där gestaltningen från start är en viktig del i arbetet. Med hjälp av arkitekturprogrammet skapas nu framtidens stad som ska vara trygg och hållbar med en blandad bebyggelse.

Det är fantastiskt och oerhört hedrande att Karlstad får utmärkelsen ännu ett år. Roligt att politik kan göra sådan skillnad. När vi sätter större krav på det arkitektoniska arbetet och får högre kvalitet i ett tidigare skede. Vi håller ämnet levande genom ett gott samarbetet mellan stadsbyggnadsnämnden och de kompetenta medarbetare som dagligen arbetar med frågorna.

När vi ska bevilja bygglov handlar det inte bara om huskroppen, här ser vi över trygghetsfaktorer, miljön runtomkring samtidigt som vi lyfter in hållbarheten. På detta vis får vi en bättre arkitektonisk nivå samt en tryggare stad. Stadsmiljön skapas och blir hållbar över tid, både ekonomiskt, miljömässigt och estetiskt.

Det är lätt att bli hemmablind och glömma vilken vacker stad vi lever i. Nyligen blev jag påmind när jag pratade jag med en nyinflyttad Karlstadsbo som uttryckte sin beundran över vilken fin stad vi har. Och vi vill att fler ska upptäcka vår kommun. Dubbla arkitekturpris är ett steg på vägen och nu gäller det att fortsätta utveckla en stad som kan erbjuda boende som passar alla.

Just nu arbetar vi med att få fram fler villatomter och nya bostadsområden. När vi då sätter spaden i marken handlar det om att skapa bra livsmiljöer där människorna trivs och mår gott. Nu fortsätter vi arbetet med att utveckla ett Karlstad för alla!

Erik Nilsson (KD)

Kommunalråd och ordförande för stadsbyggnadsnämnden Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.