Hoppa till huvudinnehållet

Sofia inreder med retro och återbruk: ”Vill ha ett levande hem”

Publicerad:
Sofia Andersson vågar matcha olika stilar i hemmet.
Sofia Andersson vågar matcha olika stilar i hemmet. Foto: Kristina Green

I familjen Andersson-Dybergs hem möts stilar från olika epoker blandat med nyinköpta detaljer och textilier. Resultatet blir ett färgrikt, ombonat hem som funkar för hela familjen.

Sofia Andersson och Anton Dyberg i Arvika har en förkärlek för retrostil i sin inredning, men kompletterar gärna med prylar och möbler från andra tidsepoker. Tanken på återbruk finns med, men intresset för gamla saker och även minnen löper som en röd tråd genom hemmet.

Matsalen.
Matsalen. Foto: Kristina Green

– Jag har vuxit upp med föräldrar som gillar antikviteter och tänker att jag har väl formats i det. Anton har å andra sidan föräldrar som gillar ny inredning. Så vi båda har fått med oss ett intresse av heminredning som vi odlar tillsammans, som har mynnat ut i en stil som vi båda trivs med, säger Sofia.

Hemmet måste funka

Hon följer mode- och inredningsbloggar, och kan ibland få tips, men tycker ofta att det ser för bra ut på dessa bilder.

Lampan har fått sällskap av flera prylar och blir ett konstverk i sig.
Lampan har fått sällskap av flera prylar och blir ett konstverk i sig. Foto: Kristina Green

– Bilderna är snygga, men jag kan tycka att de ser för tillrättalagda ut. De visar hem, där det ser ut som att inte någon bor. Vi vill ha ett levande hem, även om vi blandar stilar. Saker och möbler ska kunna användas. Vi är en familj med tre barn och då måste alla rum funka.

Retro i köket

I köket märks retrointresset tydligt, men här har även ozelotkoppar med guldkant från HM Home och äldre krukor från Uppsala Ekeby smugit sig in. Köksbordet med klassisk mönstrad Perstorps skiva är väl använt av familjen.

 • Retrokök
  Retrokök Foto: Kristina Green
 • Stilleben
  Stilleben Foto: Kristina Green
 • I köket finns öppna hyllor
  I köket finns öppna hyllor Foto: Kristina Green
 • Köksutrustning i retrostil.
  Köksutrustning i retrostil. Foto: Kristina Green
 • Gammalt möter nytt
  Gammalt möter nytt Foto: Kristina Green

– Vi tycker om känslan, att äta vid det gamla bordet och det ger en härlig glädje att till exempel rosta bröd i den mintgröna brödrosten à la 50-tal. Vi har köpt flera nya köksapparater i retrostil. Här använder vi oss av både nytt och gammalt porslin som vi fått av släktingar, men även köpt i second hand-butiker. Den gyllene regeln hos oss är att man måste våga använda det man har. Finporslinet och vackra skålar stod förr i skåp och användes vid högtider. Vi använder dem till både vardags och fest och njuter av det vackra medans vi kan, säger Sofia och Anton.

Gillar att blanda stilar

I tv-rummet är en blå stor modern soffa i centrum. Den smälter in väl, bland 50-talslampor, skolplanscher och en sittbänk för barn från 60-talet.

– Soffan är från Ikea, mjuk och skön, med fin formgivning. Här sitter vi mycket med familjen och vår minsta tjej sitter gärna i den gula gåstolen och äter eller ritar.

En bokhylla delar av rummet mot matsalen. På hyllorna ligger tidningar och böcker från olika årtionden. En vägghylla under taklisten rymmer gamla spel, Hylands ABC-bok samt en pinup-bok från 50-talet.

Tidningar och böcker från olika tider finns i bokhyllan.
Tidningar och böcker från olika tider finns i bokhyllan. Foto: Kristina Green

– Ser vi något roligt så köper vi gärna det. Det är sportmagasin och damtidningar, den snälla boken med lättklädda damer i är det lite kultvarning på. Den är ovanlig och innehåller fina bilder, inte alls på det sättet som kvinnor porträtteras i dag.

Gammalt och nytt

Blått, grönt och turkos färgskala går igen i sällskapsrummen. Gärna med detaljer i guld. Det märks tydligt att Sofia har feeling när det gäller inredning och har mod att våga matcha det näst intill omöjliga. Det leder till att allt som finns i rummen passar in i miljön.

Vägghyllan inrymmer böcker, spel och prylar från olika tidsepoker
Vägghyllan inrymmer böcker, spel och prylar från olika tidsepoker Foto: Kristina Green

– Vi gillar färgerna och tycker det blir en mysig miljö. Här har vi blandat friskt med äldre och nya saker. Har en ny pryl rätt färg och passar in, så köper vi den. Gardinerna, ljusstakar, sittdynor och vissa kuddar är från HM Home och Indiska. Matbordet, stolar och de äldre skåpen är från släktingar. Vitrinskåpet fann vi på Ikea och det känns rätt där det står. För en tid sedan fick vi mattor av Antons föräldrar som matchar färgskalan. De är rätt nya, men passar in. Vi vill att vårt hem ska vara levande, det ska inte vara så att man inte kan röra sig, utan här bor vi helt enkelt. Vi ändrar som man brukar göra till olika årstider och letar upp pynt och fångar upp färger som hör till.

Balans och harmoni

Sovrummen på övre våningen är modernt inredda men här och där smyger det sig in detaljer som pricken över i:et. Som till exempel en vitmålad karmstol klädd med fårskinn och antika barnleksaker.

På utvalda ställen hänger modern konst som harmonierar i färgskalan.

– Det är en balansgång när vi väljer ut våra saker. Vi tycker ju om det moderna också och har valt samma färgton som vi har i hemmet och då går konsten att kombineras med den övriga inredningen. Det gäller egentligen all inredning, är det något som inte verkar passa in så tar vi bort det för att återskapa balansen. Samma regel gäller, köps det en pryl så behöver en annan plockas bort. Men lite svårt är det allt att ha köpstopp, det finns så mycket fint och användbart på köpsajter och i secondhandbutiker, säger Sofia.

 • Detaljer i sovrum
  Detaljer i sovrum Foto: Kristina Green
 • Gammal spruta för ogräsbekämpning har blivit en blompiedestal.
  Gammal spruta för ogräsbekämpning har blivit en blompiedestal. Foto: Kristina Green
 • Princesstol.
  Princesstol. Foto: Kristina Green
 • Reklamskyltar smälter in i inredningen.
  Reklamskyltar smälter in i inredningen. Foto: Kristina Green
 • Gammalt och nytt skåp sida vid sida.
  Gammalt och nytt skåp sida vid sida. Foto: Kristina Green

Artikeltaggar

Arvika kommunHus och hemIkeaInredning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.