Krönika: Arma män, som tvingas visa könet när de idrottar

Sport
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
NWT-sportens Solveig Voyce funderar över klädreglerna för beachhandbollsspelare och kåserar över hur det hade varit om situationen var den omvända.
De olika klädreglerna för beachhandbollspelare fortsätter att diskuteras. NWT-sportens Solveig Voyce funderar över hur det skulle vara om situationen var den omvända.

Det var en gång en märklig värld där män och kvinnor behandlades olika. Det var sommar på planeten Tvärtom, och EM i beachhandboll spelades.

Normalt sett ingen sport som får de stora rubrikerna, men den här gången riktades allas blickar mot mästerskapet.

Kvinnorna fick klä sig i lösa linnen och shorts. Eller t-shirt, om så önskades. Det var luftigt, sportigt och bekvämt. Inte så noga, liksom. De var ju kvinnor. De var där för att tävla, prestera, kämpa. Stora, tuffa kvinnliga idrottare.

Männen hade striktare klädkod i mästerskapet. De tvingades spela i badbyxor i minimal y-front-modell, trots att sandkorn enkelt letade sig in i det allra heligaste och bildade sandslott runt penis under matcherna.

I regelboken kunde man läsa ”män ska bära y-front, inte mer än 10 centimeter på sidorna”.

Här var uppenbarligen inte prestationen det viktigaste. Visst, männen var där för att spela, men framförallt för att se bra ut och visa så mycket av kroppen som möjligt. Smaskiga män som hoppar och studsar i sanden i minikallingar – viktigt att göra sporten attraktiv, menade förbundet.

Männen hade tidigare protesterat, och menade att det inte var särskilt kul att ha en sandlåda i skrevet under matcherna, men de klagade för döva öron.

Det norska landslaget surnade till och bröt mot klädregeln. Herrarna kom till spel i andra kläder, som en protest mot det bisarra regelverket.

Det skulle de inte ha gjort.

Beachhandbollspamparna surnade till. Och herrlandslaget fick böta för klädtrotset.

Tidningar och sportsajter belyste situationen, och den ojämställda klädfrågan fortsatte att diskuteras.

De tidigare protesterna, som skett utan någon som helst respons, fick nytt bränsle när världsartister och politiker uppmärksammade frågan.

Visst är det lustigt? När män höjer rösten själva, är det ingen som lyssnar. Men när media, världsstjärnor och politiker vaknar till – då plötsligt händer det grejer. Då lyssnas det.

Ja, nu hände något.

Nya regler tog form.

”Hurra”, ropade idrottsvärlden, ”äntligen jämställdhet på gång!”.

Men nej nej. Såklart inte. Männen skulle fortsätta sexualiseras och visa kontur av pung för publiken.

”Herrarnas överdelar ska vara kroppsanpassade” och ”underdelarna ska vara korta och tajta shorts”, stod det i de nya reglerna.

Y-front blev istället hotpants. Skrevet skall vara i centrum!

Så stod det inte, men det kunde det ha gjort.

Besvikelse igen hos herrarna.

Förståeligt.

Alltid sexualiserade.

Aldrig fria att klä sig som de vill.

Nära, men ändå så långt bort från en förändring.

Arma manliga idrottare. På planeten Tvärtom är det inte lätt att vara man.

Beachhandbollens klädregler - detta har hänt

• I sommarens EM i beachhandboll spelade det norska landslaget i shorts istället för i bikini. Enligt regelverket måste kvinnliga spelare bära bikini vid matcher, någonting Norge hade reagerat mot under mästerskapet. Landslaget skickade in en protest, och ansökte om att få spela i lårlånga tights. Det godkändes inte och landslaget blev hotat med böter och diskvalificering.

• Laget spelade i shorts ändå när man mötte Spanien, och fick efter matchen beskedet från internationella handbollsförbundet att böter på 150 euro per person var konsekvensen. Händelsen blev en jättesnackis och norska handbollsförbundet blev nedringt av personer som ville hjälpa till att betala spelarnas böter. Artisten Pink uppmärksammade det hela och erbjöd sig att betala hela summan.

• Nu har internationella handbollsförbundet uppdaterat regelverket. Bikinikravet för kvinnor är slopat och istället ska kvinnliga spelare bära ”korta och tighta shorts”.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.