Hoppa till huvudinnehållet

Klartecken för inventering av ödehus – är stor efterfrågan på lediga objekt

Publicerad:
Arkivbild. Ödehus i Stommen i Arvika kommun.
Arkivbild. Ödehus i Stommen i Arvika kommun. Foto: "Anders Hanson"

Inventering av obebodda hus i norra Värmland har beviljats som Leader-projekt.

– Det känns jätteroligt. Allt som leder till ökat liv i bygderna och fler ljus som lyser i fönstren är positivt, säger Lars Sätterberg, utvecklingschef Hagfors kommun.

NWT berättade för ett par veckor sedan att Hagfors, Munkfors, Torsby och Sunnes kommuner gemensamt skickat in en ansökan om att få genomföra ödehusinventering som ettårigt Leader projekt.

Nyligen beviljades ansökan och man får 1,4 miljoner kronor för att anställa en projektledare på heltid och en kommunikatör på deltid.

– Nu ska vi som äger projektet se till att vi har folk på plats som kan jobba med detta när det startar vid årsskiftet, säger Lars Sätterberg.

Lars Sätterberg, utvecklingschef Hagfors kommun.
Lars Sätterberg, utvecklingschef Hagfors kommun. Foto: Pia Holmström

Föreningar involveras

Även föreningar med goda lokala kunskaper kommer att engageras i detta.

– Varje kommun har tagit fram avtal med någon bygdegårdsförening eller fiberförening. Tanken är att det ska bli fler föreningar när vi kommer igång. Föreningarna vi har haft kontakt med är jättepositiva och hoppas att det här gör att det blir mer liv i bygden. De vet ju att det finns hus som kanske inte är nyttjade idag.

Stor efterfrågan

Syftet med inventeringen är att få fler människor att bosätta sig i de fyra kommunerna genom att få fram fler lediga objekt där inflyttare kan bosätta sig. Därför kommer mäklarna i kommunerna att ha en stor roll i projektet.

– Mäklarna är positiva och tycker det här är jättebra. De berättar att det är en stor efterfrågan nu. Kommer det ut fler objekt på marknaden, så vet de att det finns efterfrågan, säger Lars Sätterberg.

Ödehusinventering på gång i norra Värmland: ”Vi vill att fler flyttar hit”

Artikeltaggar

Bostad och byggenHagfors kommunLars SätterbergMunkfors kommunSunne kommunTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.