Kraftstationen stod pall för dramatiken – men oklart när konsthallen kan öppna

Publicerad:
Linn Sönstebö Mossberg är verksamhetsledare på Gamla kraftstationen i Deje. (Arkivbild) Foto: Lisa Olaison

Gamla kraftstationen klarade höstfloden – vattenkrisen är över och konsten får åter flytta in.

– Det är en lättnad så klart att allt gått bra och att inget gått sönder, säger verksamhetsledaren Linn Sönstebö Mossberg efter de dramatiska dygnen.

I förra veckan tvingades den välkända konsthallen vid Dejefors stänga och mer än så: all konst evakuerades.

– Vi var sex personer som bar oavbrutet från sex på morgonen till fjorton på eftermiddagen, berättar Linn Sönstebö Mossberg.

Bakgrunden till det drastiska beslutet var de stora vattenmängderna i kombination med reparationsarbeten på de ordinarie dammluckorna i Deje. Fortum behövde istället öppna luckorna vid gamla kraftstationen, som inte varit öppna på decennier.

Ingen visste hur byggnaden skulle påverkas och Linn Sönstebö Mossberg hade kontakt med Fortum långt in på småtimmarna natten till onsdagen. Rekommendationen från företaget blev att utrymma.

”Hemskt allting”

– Vi var där tidigt på onsdagsmorgonen så det var kolsvart ute och regnet bara öste ner. Det var så hemskt allting. Jag trodde att det var sista gången jag öppnade kraftstationen och det var nästan krigsstämning ett tag, säger hon.

Gamla kraftstationen ägs av Fortum. Den används inte längre som kraftstation och i gamla turbinhallen är det numera en konsthall. (Arkivbild)
Gamla kraftstationen ägs av Fortum. Den används inte längre som kraftstation och i gamla turbinhallen är det numera en konsthall. (Arkivbild) Foto: Tommy Andersson

Allt gick dock bra till slut. Lucköppningen fungerade och kraftstationen stod pall.

– Det gick bra och nu ska de inte öppna dem mer. Nu kan vi flytta in, säger Linn Sönstebö Mossberg.

När konsthallen kan öppna igen är dock oklart. Det tar tid att bära in all konst igen och lokalerna måste även städas och ses över. Normalt är det öppet torsdagar till söndagar, men att öppna igen på torsdag är uteslutet.

– Vi har en del att stå i, konstaterar kommunikatören Sandra Bornstedt.

Höga vattenflöden stänger konsthall: ”Lite av en krissituation för oss”

Artikeltaggar

DejeForshaga kommunFortumGamla KraftstationenKonstLinn Sönstebö MossbergNöje/KulturSamhälleVärmlands länVattenkraft

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare