Hoppa till huvudinnehållet

Kommunalrådet öppnar för skattesänkning nästa år

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
Kommunalrådet Peter Söderström (S) öppnar för en skattesänkning nästa år om förbättringar i ekonomin håller i sig. Redan i år föreslås att medel fördelas till olika verksamheter tack vare förbättrad ekonomi.
Kommunalrådet Peter Söderström (S) öppnar för en skattesänkning nästa år om förbättringar i ekonomin håller i sig. Redan i år föreslås att medel fördelas till olika verksamheter tack vare förbättrad ekonomi. Foto: Anton Eriksson

Det går bättre för både Arvika och Sverige jämfört med tidigare prognoser. Arvika kommun föreslår därför att det avsätts pengar till olika ändamål under 2021 och möjligtvis, om förutsättningarna är de rätta, kan en skattesänkning stå för dörren nästa år.

Ett förslag till tilläggsbudget för 2021 har tagits fram, ett förslag som behandlas på tisdagens möte i kommunstyrelsen (12/10) för att sedan slutgiltigt beslutas på kommande möte i kommunfullmäktige.

Delårsrapporten för januari-augusti 2021 prognostiserar ett överskott på drygt 155 miljoner kronor för helåret.

Det så kallade balanskravet, att intäkterna ska överstiga utgifterna, prognostiseras samtidigt till knappt 90 miljoner kronor och det finns pengar i pensionsfonder som inte får röras.

Plus 55 miljoner kronor

Av den senaste skatteunderlagsprognosen från Sveriges Kommuner och Regioner daterad 30 september i år framgår dock att skatteintäkterna i Arvika under 2021 blir drygt 55 miljoner kronor bättre än budget.

Då prognoser alltid är osäkra och det ännu återstår några månader av året bedömer Arvika kommun att av de drygt 55 miljoner kronorna kan 36 miljoner kronor säkert användas för olika insatser under 2021, insatser som får verkan både på kort och lång sikt.

Ersättningar till byggprojekt

I mycket handlar det om ersättningar till Arvika Fastighets AB för pågående eller avslutade byggprojekt, ersättningar som ska bidra till lägre hyror:

• 11,6 miljoner kronor till nya Minnebergsskolan. Summan motsvarar kostnader för utträdet ut Centralskolan. Hyrespåverkan på Minnebergsskolan blir enligt Arvika kommun drygt 600 000 kronor årligen framöver, detta under avskrivningstiden som är 33 år.

• 6 miljoner kronor till takbytet på Graningegården. Hyrespåverkan på sikt blir 375 000 kronor per år (avskrivningstiden är 40 år).

• 5 miljoner kronor till Sulviks skola, hyrespåverkan blir drygt 250 000 kronor per år (avskrivningstiden är 33 år).

• 5 miljoner kronor per år till Nybacken, hyrespåverkan blir drygt 250 000 kronor per år (avskrivningstiden är 33 år).

• 2,5 miljoner kronor till ombyggnad av stadshuset och Garvaren, hyrespåverkan blir 150 000 kronor per år (avskrivningstiden är 20 år).

Stöd till föreningar

I övrigt handlar årets förslag om tilläggsåtgärder bland annat om medel till underhåll av gator och vägar, om bidrag till Glaskogens naturreservat, stöd till Fordonsmuseet och till Sågudden. Totalt handlar det här om sex miljoner kronor.

– Det här är sådana saker vi anser att vi kan göra med säkerhet, positivt att vi kan göra detta under innevarande år, säger kommunalrådet Peter Söderström (S).

Cirka 36 miljoner kronor ytterligare kan användas nu i höst inom Arvika kommun tack vare förbättrad ekonom, enligt kommunen.
Cirka 36 miljoner kronor ytterligare kan användas nu i höst inom Arvika kommun tack vare förbättrad ekonom, enligt kommunen. Foto: Martina Holmberg / TT

Kan komma mer

Utifrån att det går bättre för Sverige som land, vilket får följdverkningar för Arvika, kan det även komma förändringar och justeringar av de ekonomiska planerna nästa år, 2022.

I november ska så kallade verksamhetsplaner inför nästa år tas fram av kommunens verksamheter samtidigt som det då finns nya prognoser över ekonomin tillgängliga. Skulle det visa sig att förbättringen i Sverige och Arvika har stabiliserats samtidigt som kraven/behoven i verksamhetsplanerna inte skjuter iväg öppnar Peter Söderström för en skattesänkning.

Han uttalar sig dock försiktigt.

– Skattesänkning, jag vill inte säga det ordet rakt ut, jag vill hellre säga reviderad budget, men går det att kombinera behoven i verksamhetsplanerna och det ekonomiska utrymmet sett utifrån skatteprognoserna finns möjligheterna. Det vill säga att de betydligt bättre prognoserna för Sverige fortsätter.

Fotnot: 1 januari i år höjdes skatten i Arvika med 94 öre per intjänade hundra kronor.

Fotnot 2: Liberalerna lyfte under tisdagens möte i kommunstyrelsen ett initiativärende om att sänka skatten med 20 öre eller mer nästa år, detta med tanke på att man anser att kommunens ekonomi är starkare än när beslutet om skattehöjning fattades.

Artikeltaggar

Arvika Fastighets ABArvika kommunCentralskolanEkonomiLiberalernaPeter SöderströmPolitikSågudden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.