Klart för kvinnliga domare i AHL

Publicerad:
Linjedomaren Kirsten Welsh inför en träningsmatch mellan NHL-lagen Pittsburgh och Boston 2019. Nu är hon en av de tio kvinnor som får döma i AHL i vinter. Foto: John Wawrow/AP/T

Den nordamerikanska hockeyligan AHL har för första gången utsett kvinnliga domare till att döma i ligan. Tillsättningen är ett litet kliv mot att även NHL ska få domare av båda könen.

– Det är ett stort steg framåt. De har alla förtjänat det och bör få ett erkännande, säger NHL:s domarchef Stephen Walkom.

Av de 17 nya domare som presenterades inför säsongen är tio kvinnor, och de går in i hetluften direkt. Redan på lördag blir Katie Guay allra första kvinna att döma en AHL-match, när hon släpper pucken i matchen Lehigh Valley Phantoms–Wilkes Barre/Scranton Penguins.

– Alla i AHL strävar mot nästa mål och det här är min väg in i AHL och nu är det dags för mig att prestera, precis som för alla andra där ute på isen, säger Guay, som har erfarenhet från såväl OS 2018, som träningsmatcher med NHL-lag.

AHL är farmarliga till NHL och de tio kvinnorna har alla genomgått ett mentorsprogram inom NHL för att förbereda sig.

– Det här har varit på vår radar ett bra tag nu. De är alla erfarna, från OS, universitetsmatcher, för herrar och damer, och några träningsmatcher med NHL-lag. Nu är det dags att de tar examen och tar sig vidare till nästa nivå, säger AHL-chefen Scott Howson.

Han pekar på basebollaget Miami Marlins , som i fjol utsåg Kim Ng till basebolligan MLB:s första kvinnliga general manager, och hoppas att AHL ska fortsätta att släppa in kvinnor i lagens organisationer, bortom de kvinnliga scouter och medarbetare på lägre positioner som redan finns i dag.

– Det öppnar dörrar. Vi har alla nått så högt vi kan och när man inte kan komma längre kan man gå andra vägar och på så sätt ta sig ännu längre, säger Howson.

Så kan kvinnor även få döma NHL?

– Alla som arbetar inom AHL är bara ett steg bort. Nu kan vi se hur de hanterar professionell ishockey, hur de dömer och om de hinner med i tempot i världens näst bästa liga. Från vår sida vill vi stötta dem i att ta nästa steg, säger Stephen Walkom.

Artikeltaggar

AHLIshockeyNHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare