Insändare: Sverigedemokraterna kan inte lösa våra integrationsproblem

Insändare
PUBLICERAD:
I stället för Åkesson-effekten behöver Sverige en ny Westerberg-effekt, tycker insändarskribenten.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Om man granskar den politiska utvecklingen under de senaste åren är det lätt inse att det är Sverigedemokraterna som har påverkat svensk politik mest. Med hjälp av ett främlingsfientligt agerande har de nått en stark opinion.

Genom enkla budskap, tydliga åtgärder som ”stäng gränserna”, ”fler poliser” och ”kasta ut dem”, har de fått en stor del av svenskarna att tro att det är SD som har lösningen på Sveriges integrationsproblem.

En del av dagens problem byggdes för många år sedan. I Stockholm har vi bland annat Rinkeby och Tensta. Göteborg har Angered. I Karlstad har vi Kronoparken, Gruvlyckan och Våxnäs. Dåtidens bostadsbyggande med stora hyreskomplex har i dag ökat segregationen och därmed förstärkt integrationsproblemen. För att utveckla våra samhällen måste vi nu bygga bostadsområden som minskar segregationen och ökar jämlikheten. Sverigedemokraternas politik eller en politik inspirerade av dem, kommer inte att lösa våra integrationsproblem.

Det är skrämmande att se och uppleva att allt fler av våra demokratiska partier ansluter sig till den politik som förs fram av Sverigedemokraterna.

Tyvärr är det så att Sverigedemokraterna med Jimmie Åkesson i spetsen har blivit mycket skickliga i att föra fram en politik som många lyssnar på.

De människor som startade Sverigedemokraterna kom från nazistiska och rasistiska organisationer. Grunden för Sverigedemokraternas politik kommer alltså från dessa främlingsfientliga rörelser. Dagens Sverigedemokrater har formulerat om sina politiska budskap. De har blivit välpolerade i sina framträdanden och för sig väl i politiska debatter. Välformulerade och välfriserade i vita skjortor har de tvättat bort sina bruna skjortor från dagens offentliga politiska arena. De gör allt för dölja sin historia och sitt ursprung.

I stället för Åkesson-effekten behöver Sverige en ny Westerberg-effekt. Vi behöver liberala partier som står upp för mänskliga rättigheter.

Observanten

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.