Insändare: Miljöpartiet har också skelett i garderoben

Insändare
PUBLICERAD:
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) och Miljöpartiets språkrör Per Bolund (MP) möter pressen efter söndagens partiledardebatt i Agenda i SVT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
I söndagens partiledardebatt i SVT uttalade sig Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet, om "det blå-bruna blocket", som han uttryckte saken.
Angreppet var riktat mot Moderaterna och Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson (SD), reagerade häftigt, av lättförståeliga skäl, eftersom angreppet var riktat mot honom och hans parti som ofta beskylls för nazism.

Bolund tycks glömma att han därmed nazist-stämplar nära 20 procent av väljarkåren i Sverige. Vid senaste opinionsundersökningen ligger MP under nivån för att komma med i riksdagen, om det hade varit val i dag.

Det är beklagligt att debatter ofta inte handlar om reella sakfrågor utan om verbala angrepp och påhopp.

I Sverige har vi ett överhängande problem med brottslighet, men även med presumtiv terrorism, vilket terrorforskare redan vet. Många IS-krigare har kommit tillbaka till Sverige och utgör sannolikt ett stort hot.

Visst finns partier som i sin början haft med personer med extrema åsikter - kanske nazi-anstrukna, eller rent Stalinistiska, men förhoppningsvis blir sådana element avvisade, vilket också skett. Nuvarande Vänsterpartiet hade i sin början med personer med Stalinistiska åsikter för att ta ett exempel. I dag är det annorlunda tack och lov. Vänsterpartiet kallades ju förr VPK, Vänsterpartiet Kommunisterna, som alla vet.

Och Miljöpartiet då, har inte de några skelett i garderoben? För bara några år sedan hade MP en islamist i sitt hägn, Mehmet Kaplan. Denne Kaplan var dessutom minister i regeringen S/MP.

Bakgrunden var att det fanns/finns en opinion mot de svenska muslimska terrorister som for iväg för att hjälpa till med folkmord i Mellanöstern tillsammans med IS (Islamiska Staten).

Minns att ministern Kaplan nästan försvarade de svenska muslimska IS-resenärerna, med argumentet att svenska frivilliga hjälpte finnarna i Finska vinterkriget 1939, när Stalin och Sovjet var på väg att roffa åt sig delar av Finland.

Det går givetvis inte att jämföra med frivilligt bistånd till ett grannland som är i fara. Bara det argumentet borde diskvalificerat Kaplan som seriös politiker. Kaplan avgick som bekant från regeringen på grund av ett yttre tryck - från opinionen.

Ja, finns det så mycket seriöst inom MP, egentligen?

Tycker att miljökämpen, den unga Greta Thunberg, har gjort större insats för miljön och klimathotet, än MP presterat under hela sin långa politiska verksamhet.

Göte Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.