När prästen och konstnären Mats Hermansson ställde ut i en kyrka i Göteborg kom en upprörd grupp och höll motbön mot konstverken. Själv tycker han att hans bilder är snälla.
Nu ställer han ut i Skårekyrkan.
Mats Hermansson är präst och van att röra sig i heliga rum, men han är också en konstnär som vågar utmana. Eller vad sägs om en regnbågshjärtad Jesus och Greta Thunberg som helgonfigur?
Han beskriver själv sina bilder som snälla, men det har hänt att det tänt till när han visat dem.
När han ställde ut i Masthuggskyrkan i Göteborg i våras blev det rabalder i sociala medier kring att han målat Jesus med regnbågsfärgat Pride-hjärta.
– Då kom det dit ett gäng väldigt evangelikalt kristna och hade motbön i kyrkan. De samlades där för att be mot bilderna, säger han.
Hur kändes det för dig?
– Jag var ju lite stolt. Man vill ju väcka känslor! Jag hade aldrig varit med om att någon blivit ilsken på mina snälla bilder. Jag blev förvånad, säger han.
”Kyrkan ligger lite efter”
Han är själv präst och ser inget i den kristna läran som skulle göra regnbågssymbolerna i hans bilder fel.
– Nej, tvärtom, men kyrkan ligger lite efter. Därför kan det vara bra att vi är lite tydliga. Några kan tycka att man slår in öppna dörrar. Andra blir upprörda. Det är både och. Pride är ju svårt för en del och att det hänger i kyrkor och att det hänger för nära altaret... De som är tveksamma kan hitta på sånt där.
Greta utan gloria
I Skårekyrkan visar han också en bild av Greta Thunberg, på en ikonliknande målning, men utan gloria – den här gången.
– Jag har gjort Greta med en gloria på också. På Facebook finns en sida där bara präster är och där gick dom igång totalt. Ta bort den, måla över... För mig är det odramatiskt, säger han och argumenterar för att man faktiskt skulle kunna se klimatkämpen som ett slags helgon.
Helgon är också människor
– Man kan se helgon som förebilder. Nathan Söderblom, som var ärkebiskop i Sverige på 10-, 20- och 30-talet, sa att ett helgon är en människa som i sitt liv visar att Gud lever. Greta pratar inte om Gud, men hon visar på det heliga i skapelsen. Jag vill hylla det hon gjort i klimatengagemanget.
Att folk kan bli upprörda är inget han tänker särskilt mycket på när han skapar sina målningar.
– Jag vet ju att det är vissa bilder som rör vid ämnen som retar upp folk, men jag tänker att det är också konstnärens uppdrag, precis som teologens eller pastorns, att provocera. Provocera betyder inte att vara dum, utan att ge ett annat perspektiv och det är ju predikantens och konstnärens uppdrag.
Friare än i predikstolen
Mats Hermansson arbetar fortfarande som präst på deltid. Han är anställd i Alfta Ovanåkers församling i Hälsingland, men har tidigare bland annat varit domprost i Visby.
– I måleriet är jag friare än i predikstolen, men även en pastor eller präst är en kreatör och en skapande person. Man ska förkunna och förmedla någonting.
Avancerat återbruk
Mats Hermansson är tydlig med att det inte är klassiska ikoner han målar. Den han gör är presenningsikoner, målade på gamla presenningar där revor och lagningar, fläckar och stänk blir en del av bilden.
– Jag vill att det ska vara en återbruksmanifestation och återbruk är en from gest, som är viktig för hela skapelsen. Gammalt och slitet som vi nästan ser ner på och kastar och bränner upp kan man rädda och göra till något som hänger i heliga rum.
Utställningen är kvar i kyrkan till den 7 november.