Hoppa till huvudinnehållet

Kan bli förste värmländske målvakten i NHL: ”Har växt otroligt mycket”

Publicerad:
Clas Eriksson har fyra SM-guld med Färjestad på sitt cv, tre som spelare och ett som assisterande tränare.
Clas Eriksson har fyra SM-guld med Färjestad på sitt cv, tre som spelare och ett som assisterande tränare. Foto: SIMON HASTEGÅRD

NHL är tillbaka och det med gott om värmländsk touch.

NWT-sporten har här diskuterat och siat kring länets alla exporter tillsammans med Clas Eriksson – killen som har stenkoll på ligans värmlänningar.

– Flera av dem har jag ju följt sedan de var små, säger han.

FBK-ikonen Clas Eriksson, tillika far till Joel och Olle Eriksson Ek, har varje sommar under flera års tid drillat hela NHL-gänget i Löfbergs arenas lokaler.

Denna sommar var inget undantag.

Utöver hans söner har spelare som Jonas Brodin, Rasmus Asplund, Oskar Steen, Fabian Zetterlund, Oskar Bäck och Marcus Johansson ingått i träningsgruppen.

– Marcus hoppade på efter att hans arm läkt ihop. Sedan har även collegespelaren Carl Berglund, några killar från BIK och ett gäng som är ute i Europasvängen varit med. Däribland Erik Thorell och Stefan Stéen, säger Clas Eriksson.

Hans egen roll i det hela vill han tona ner.

– Det är ett flitigt gäng och för mig handlar det mest om att se till att puckarna hamnar där de ska och att de inte ska behöva hålla i träningarna själva. Men sedan är det klart att jag tycker att det är väldigt roligt att vara med.

Hur många träningar i veckan har det blivit?

– De har väl i stort sett varit på is varje dag sedan isen lades i arenan. Men för egen del har det väl blivit tre, fyra gånger i veckan. Jag är med så ofta det bara går. Ibland krockar det med jobbet.

Clas Eriksson vinkade adjö till killarna för drygt en månad sedan och nu är säsongspremiären bara timmar bort.

Vad är du mest spänd på att få se i vinter?

– Jag kan inte säga att jag är mer spänd på någon än en annan men det är klart att det ska blir roligt att se exempelvis Rasmus som går mot att etablera sig helt och fullt. Men jag tycker, som sagt, att det ska bli spännande att följa alla – och jag gör det med glädje. Flera av dem har jag ju följt sedan de var små.

Ramus Asplund anslöt till Buffalos organisation 2018 och skrev i somras på ett nytt envägskontrakt med klubben.
Ramus Asplund anslöt till Buffalos organisation 2018 och skrev i somras på ett nytt envägskontrakt med klubben. Foto: Paul Sancya

48-årige Eriksson berättar att det blir mycket hockey hemma i tv-soffan.

– Jag och frun ser i alla fall alla Olles och Joels matcher som går att se. Sedan försöker jag titta när de andra killarna spelar också. Jag ser åtminstone highlights och läser om alla som jag känner till och varit runtomkring här.

Ser ni matcherna i realtid?

– Ett tag gjorde vi det men det fungerade inte riktigt. Ska man vara uppe på nätterna och se varenda match måste man sluta arbeta och leva i en annan dygnsrytm, haha.

Blir det en form av samlingsheat när ni halkar efter?

– Ja, så kan det bli. Men om det blir det så går det oftast ganska snabbt. För då spolar man sig igenom alla pauser, powerbreaks och vissa delar av matcherna hoppar man kanske över helt. Så jag kan inte säga att vi sitter och kollar varenda minut.

”Han är extremt skicklig”

Tar man sig friheten att kalla Marcus Johansson för värmlänning så är det totat fem värmlänningar i NHL (fyra om man räknar bort långtidsskadade Oscar Klefbom).

Och i AHL krigar såväl Oskar Steen som Fabian Zetterlund, Olle Eriksson Ek och Oskar Bäck om att få ta steget upp.

Stars besked: Bäck får NHL-debutera – Peterson till AHL

Är det någon som förtjänar större rubriker än vad han redan får?

– Då skulle jag säga Jonas Brodin, även om han såklart redan får rubriker. Men han är extremt skicklig! Det kan vara svårt att upptäcka om du inte ser honom tillräckligt ofta eftersom allt han gör ser ganska enkelt ut. Men om du jämför med vad många andra gör så märker man att det inte är enkla saker han får att se så enkla ut.

Jonas Brodin, till vänster, är extremt skicklig och förtjänar större rubriker än vad han redan får, tycker Clas Eriksson.
Jonas Brodin, till vänster, är extremt skicklig och förtjänar större rubriker än vad han redan får, tycker Clas Eriksson. Foto: Ross D. Franklin

Vem blir säsongs största värmländska glädjeämne?

– Jag tror ju att Rasmus har ett bra läge. Sedan får man väl bara hoppas att Buffalo blir så pass bra att laget orkar hålla energin uppe över hela säsongen. Blir ett lag avhängt tidigt kan det vara svårt att åka runt och prestera om inte motivationen i truppen hålls uppe.

Förra säsongens största utropstecken var Joel Eriksson Ek.

Han slog då till med NHL-karriärens hittills bästa poängnotering och var en av lagets främsta anfallsvapen med 19 mål och elva assist.

Minnesota visade också sin uppskattning i form av ett nytt kontrakt – ett åttaårigt sådant med ett värde på 42 miljoner dollar.

Kommer han ta ytterligare steg i vinter?

– Ja, det tror jag. Det tror jag att alla de här killarna kommer göra för de är otroligt noggranna i det de gör och har alltid en plan för vad som ska ta dem till nästa nivå. Men det är väl så det blir när de hängt ihop, formats och tränat tillsammans sedan de var små.

Hade du kunnat tro att Joel skulle bli en sådan stjärna i NHL som han ändå blivit?

– Nej, som förälder går man inte och tänker i de där banorna. Man hoppas bara att ens barn ska må bra och att de trivs med vad de gör. De framgångarna som blir är naturligtvis något glädjande i kanten men det är inte det man går och tänker på som förälder.

Joel Eriksson Ek har växt ut till en av Minnesotas viktigaste spelare.
Joel Eriksson Ek har växt ut till en av Minnesotas viktigaste spelare. Foto: Hannah Foslien

Vem anser du är närmast att flyttas upp till NHL av ovan nämnda AHL-killar?

– Jag kan inte alla klubbars olika lagsammansättningar men det är klart att en sådan som Oskar måste ligga väldigt bra till med tanke på att han fick chansen redan ifjol. Sedan är det ju som så att det kommer nya spelare som konkurrerar om de här platserna för varje år men Oskar bör vara nära, helt klart. Det är en väldigt motiverad och noggrann kille.

Clas Eriksson skulle inte heller bli förvånad om Fabian Zetterlund får chansen i vinter.

– New Jersey har fått drafta tidigt ett antal gånger nu men Fabian gjorde det bra i AHL ifjol och han har byggt på sig erfarenhet under tiden han varit där. Han har blivit mer förstående till vad han själv behöver göra för att lyckas därborta, och han har också fått vara kvar på de här camperna så länge det i stort sett går.

Steget från AHL och NHL är däremot stort, likaså steget från Sverige till Nordamerika.

– Det är ett helt annat spel och en helt annan mentalitet därborta. Bara att komma dit och spela 30 matcher mer än vad man är van vid är en stor omställning. Det är en sak som kan tära mer på en än vad man först kanske tror.

Olle Erksson Ek noterades för 15 matcher och 90,1 i räddningsprocent för San Diego Gulls i AHL förra säsongen.
Olle Erksson Ek noterades för 15 matcher och 90,1 i räddningsprocent för San Diego Gulls i AHL förra säsongen. Foto: Peter Bäcker

”Växt otroligt mycket”

För Olle Eriksson Ek väntar tredje spelåret på andra sidan Atlanten.

Förra säsongen tog han steget från ECHL till AHL och skulle han klättra ytterligare en division så blir han förste värmländske målvakten att nå NHL.

– Han trivs där han är och han har växt otroligt mycket som människa. Han har blivit mognare och naturligtvis en mycket bättre målvakt än vad han var innan han åkte över.

Clas dammar också av den gamla klyschan om att det kan gå väldigt snabbt i hockey.

– Till skillnad från kanske en utespelare är du som målvakt bara en eller två skador från att vara uppe i NHL och kanske till och med spela. Så jag tror att Olle har stora möjligheter att en dag få chansen men mycket handlar om tillfälligheter.

NHL inleds med två matcher natten mot onsdag, Tampa Bay mot Pittsburgh samt Vegas mot Seattle.

AHL startar tre dagar senare.

Stars besked: Bäck får NHL-debutera – Peterson till AHLStor genomgång över ALLA värmlänningar som spelat i NHL”Jag fick ju vara med och fira i alla fall – och det gjorde jag bra”"Jag är mycket mer känd därborta än i Sverige”

Artikeltaggar

Clas ErikssonFabian ZetterlundFärjestad BKIshockeyJoel Eriksson EkJonas BrodinMarcus JohanssonNHLOlle Eriksson EkOscar KlefbomOskar BäckOskar SteenRasmus Asplund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.