Insändare: Trygghet är inte hälsa enligt Region Värmland

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”Jag frågar om inte patienttrygghet är något som tas i beaktande? Att vi vid en graviditet så uppenbart är två om saken? Men nej, det tas inte hänsyn till det”, skriver insändarskribenten.
Foto: Tore, Meek
Att bli förälder är något man vanligen är två om. För att möjliggöra för ett jämställt och jämbördigt föräldraskap är de flesta överens om att det är bra om båda parter kan involveras från start, redan under graviditeten.

Under pandemin har detta inte varit möjligt. Den gravida har fått gå ensam till barnmorska och ultraljud och partnern har på sin höjd kunnat delta via telefon. Det är verkligen beklagligt för alla som drabbats under pandemin.

Den 29 september lyftes restriktionerna i samhället men vården och Region Värmland bibehåller sina fram till årsskiftet. Jag talar i egen sak här, men jag tror också jag talar för de flesta som väntar barn i dessa tider och helst delar det med sin partner. För vår del fick vi under pandemins början åka till Örebro för ett privat ultraljud i vecka 11 då Region Värmland ställt in de tidiga ultraljuden. Väl där får vi besked att graviditeten avstannat i vecka 5, ett så kallat fördröjt missfall. Vi gick från förväntningar om att höra hjärtslag till att åka gråtandes hem till Värmland.

Detta ringer jag och berättar för ultraljudsmottagningen inför denna gång. Jag berättar att jag inte känner mig trygg att gå på detta första ultraljud utan min partner då jag, och han, är oroliga inför det. Personen jag pratar med säger att många ringer om detta. Något även min barnmorska har bekräftat och de har försökt få gehör för att partner ska få följa med nu när samhällsrestriktionerna lyfts, men ingen lyssnar. Hon jag pratar med säger att hon tyvärr inte kan fatta något annat beslut än det som gäller. Det måste en läkare göra och hen tar beslut endast utifrån om det finns ”medicinska skäl” till att någon följer med mig. Jag frågar om inte patienttrygghet är något som tas i beaktande? Att vi vid en graviditet så uppenbart är två om saken? Men nej, det tas inte hänsyn till det.

Nu fick vi positiva besked vid ultraljudet men min partner kunde inte vara med ens på telefon, något som andra regioner möjliggör. Så, trygghet är tydligen inte hälsa enligt Region Värmland och patienternas trygghet är inte relevant att ta hänsyn till. Visionen om ”livskvalitet i världsklass” är en bit bort.

Blivande förstagångsförälder

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.