Hoppa till huvudinnehållet

Ingen ung tjej ska utsättas för sexuellt våld

Publicerad:
I vårt arbete för att unga tjejer ska kunna leva ett liv fritt från sexuellt våld behöver vi skapa ett helt nytt samhälle, skriver Karin Ljungh.
I vårt arbete för att unga tjejer ska kunna leva ett liv fritt från sexuellt våld behöver vi skapa ett helt nytt samhälle, skriver Karin Ljungh. Foto: Helena Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Samtidigt som vi arbetar med det måste vi göra det tryggt för unga tjejer att berätta och få stöd när de har blivit utsatta, skriver Karin Ljungh.

Den 11 oktober är det Internationella flickdagen, en dag instiftad för att uppmärksamma flickors situation och kampen för flickors rättigheter i världen. Vi vill ta tillfället i akt och uppmärksamma en fråga som är högaktuell, unga tjejers utsatthet för sexuellt våld. Befolkningsstudien Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i Sverige 2017 visar att 57 procent av flickor och unga kvinnor i åldern 16-29 år uppger att de någon gång utsatts för sexuella trakasserier.

Mathilda Hoflings, lyssnarnas sommarvärd i Sommar i P1, berättar i sitt sommarprat om hur hon som trettonåring blev lurad att skicka nakenbilder. Genom att säga att de skulle skickas till hennes föräldrar och vänner utpressades hon till grövre och grövre övergrepp. Hennes förövare sålde henne till andra män för att begå fler övergrepp. Hofling är aktiv i nätverket Inte din hora, och i deras sociala mediekanaler har vi tagit del av flera liknande berättelser om hur unga tjejer har tvingats in i prostitution och utsatts för övergrepp av otaliga förövare.

Friends undersökning om utsatthet på nätet från 2017 rapporterar att 18 procent av tjejerna och 6 procent av killarna har blivit utsatta för sexuella trakasserier på nätet. När en vuxen tar kontakt med ett barn i sexuellt syfte på nätet kallas det för groomning. Nätet är inte längre någon ny arena och det är i dag något som är tillgängligt för barn och unga från att de vaknar till att de går och lägger sig. Kontaktytorna är oändliga, allt från spel till olika sociala medieplattformar. Förövare kommer använda sig av de arenor som finns för att kunna nå unga personer.

Så skriver du en debattartikel

Sexuellt våld mot barn och unga är inte något nytt. Vår kvinnojour har mött kvinnor och tjejer som har varit utsatta så länge vi har funnits. Vår tjejjour som riktar sig mot unga tjejer har sedan starten mött stödsökande som varit utsatta för sexuellt våld. Med våra snart 40 år av erfarenhet av att ge stöd ser vi ingen förändring till det bättre.

I vårt arbete för att unga tjejer ska kunna leva ett liv fritt från sexuellt våld behöver vi skapa ett helt nytt samhälle. Samtidigt som vi arbetar med det måste vi göra det tryggt för unga tjejer att berätta och få stöd när de har blivit utsatta. Vi ska ha barn och ungas förtroende så att de vet att de kan berätta för oss när de utsatts för något som inte känns bra. Och framförallt så måste det göras ett stort arbete med att placera skulden där den hör hemma, alltid hos förövaren, aldrig hos den utsatta.

Karin Ljungh

Ordförande, Alla Kvinnors Hus, Karlstads kvinno- och tjejjour

Artikeltaggar

Alla Kvinnors HusDebattFriendsInternetKarin LjunghKvinnojourenProstitutionSexuella övergreppSexuella trakasserierSexuellt ofredandeSommar i P1Våldtäkt