Hoppa till huvudinnehållet

Här är nya besöksreglerna för gravida par

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild.

Nu tillåts besökare på länets sjukhus, men varje vårdavdelning och mottagning har egna bestämmelser.

Par som längtat efter att tillsammans besöka ultraljudsmottagningen blir till exempel besvikna.

Trots att samhället i stort mer och mer återgår till ett slags normalläge kommer hälso- och sjukvården i Värmland behålla en viss del av restriktionerna. Detta för att skydda de inneliggande patienterna, meddelade Region Värmland under söndagen.

– Det är för att minska risken för spridning av covid-19 och vi ser att verksamheter har olika möjligheter. Sen är inte pandemin över. Ska man komma till oss så ska man kunna känna att det är tryggt, säger Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Gravida par får besöka barnmorskemottagningen

Besöksbestämmelserna ser olika ut. Gravida par får tillsammans besöka barnmorskemottagningarna, men med förbehåll att det anmäls i förväg. Till BB är det tillåtet med besök av den födande kvinnans partner och bebisens syskon. Dock inte av barn under åtta år, detta på grund av den stora spridningen av RS-virus i samhället.

– På grund av att lokalerna är olika utformade så är det upp till varje chef att titta på hur kan vi ta emot besökare på ett bra och tryggt sätt. Därför är besöksreglerna lite olika. Har man anhöriga som ligger inne så ringer man till vårdavdelningen och avtalar när och om man kan komma, säger Lena Gjevert.

Insändare: Trygghet är inte hälsa enligt Region Värmland

Partnern får fortsatt följa med på förlossningen om hen är fri från luftvägssymtom. Detsamma gäller vid vårdavdelning 11, 14 och Patienthotellet. Partnern får inte lämna sjukhuset mellan förlossningen och eftervården och den mottagning som blir aktuell.

Fortfarande ultraljud bara för den gravida

Däremot gäller andra regler på specialistmödravården och ultraljudmottagningen på Centralsjukhuset i Karlstad. Här gäller fortsatta restriktioner och partners är inte välkomna. Anledningen är att många av de gravida kvinnorna som besöker mottagningarna har en riskgraviditet, det vill säga har en sjukdom eller tillstånd där immunförsvaret kan vara lågt. Alla är inte heller vaccinerade för covid-19.

I ett mejl till NWT skriver Region Värmland att det höga patientflödet på avdelningarna gör att det inte är möjligt att ta emot gravida på ett smittsäkert sätt om partner skulle följa med.

Om du ska göra ett vårdbesök på vårdcentral, sjukhus eller annan vårdverksamhet ombeds du kontakta mottagningen om:

  • du har ett bokat besök och har symtom på covid-19
  • du varit utanför Norden de senaste 7 dagarna
  • du träffat någon med covid-19 de senaste 14 dagarna
  • du behöver ha någon med dig under besöket
  • du de senaste 7 dagarna testat dig för covid-19 via egenprovtagning med positivt provsvar eller väntar på provsvar.

Fotnot: Det är tillåtet att besöka en inneliggande patient på sjukhusen, men varje vårdavdelningen har egna bestämmelser. Därför ombeds du att kontakta avdelningen inför ditt besök för att få mer information.

Artikeltaggar

BarnmorskaBBFörlossningGraviditetLena GjevertRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.