Hoppa till huvudinnehållet

Familjen har drivit macken i 18 år – nu ska den säljas

Publicerad:
Efter 18 år i familjen Sundströms regi ska macken i Koppom säljas. Från vänster Bröderna Jonas och Anders och pappa Martin som drev sin verkstad vid bensinstationen förr.
Efter 18 år i familjen Sundströms regi ska macken i Koppom säljas. Från vänster Bröderna Jonas och Anders och pappa Martin som drev sin verkstad vid bensinstationen förr. Foto: Kerstin Herö

Bensinmacken på landsbygden har en funktion som både mötesplats, servicebutik och inte minst för att kunna tanka på hemmaplan. I Koppom har bröderna Sundström drivit bensinstation i snart 20 år. Men nu hoppas de att någon annan ska vilja ta över.

Den som var tillräckligt gammal på 1980-talet kanske minns den klassiska humorserien ”Macken” med Galenskaparna och After Shave som handlade om de två bröderna Roy och Roger som drev bilservice ihop.

I Koppom är det Jonas och Anders Sundström som äger och driver en mack.

Numera är det framför allt Anders man möter vid besök på bensinstationen. Men precis som det alltid har varit hoppar andra familjemedlemmar in när han behöver ha ledigt. Även Jonas går fortfarande in ibland vid sidan av sitt ordinarie jobb.

Anders Sundström får avbryta samtalet med jämna mellanrum för att ta hand om kunder som kommer in, för att spela, köpa godis, snus, eller en korv med bröd. Eller som Dan Olsson som tar en kopp kaffe.

– Jag brukar stanna till ibland när jag åker förbi.

Dan Olsson har stannat till vid Koppomsmacken för att ta sig en kopp kaffe.
Dan Olsson har stannat till vid Koppomsmacken för att ta sig en kopp kaffe. Foto: Kerstin Herö

Vägen förbi Koppomsmacken fortsätter mot Vännacka och Årjäng och det är vanligt att förbipasserande gör ett stopp för nåt ärende på macken.

Tomas Dahlin är en annan kund som tittar in den här eftermiddagen. Han känner inte till att nuvarande ägare tänker sälja.

– Det är trist.

Men bröderna tänker låta försäljningen ta den tid det tar.

– Vi hoppas att någon vill ta över och driva det vidare, det vore det bästa för orten, säger Jonas.

– Vi har många företag, och många bönder, som tankar här.

Flera ägarbyten

De anser att orten behöver en bensinstation för det blir ett par mil annars till närmaste tankställe. Ett gammalt gulnat klipp från Arvika Nyheter i januari 2003 har rubriken ”Nu kan Koppomsborna tanka hemma”.

”Folk kommer fram och tar mig i hand och tackar för jag öppnat” berättade Jonas Sundström i artikeln den gången.

– Vi köpte 2002, renoverade och öppnade 2003.

När de köpte fastigheten hade macken varit stängd i ett år efter flera ägarbyten. Han kände sig redo för att göra något nytt i början på 2000-talet. Ett år senare klev även Anders in i företaget.

Deras pappa, Martin, drev egen firma och lagade cyklar och småmaskiner. Den verksamheten flyttade han då till bensinstationen, där det finns en stor verkstadslokal. Nu är det ett antal år sedan verkstaden las ner.

Efter 18 år i familjens regi ska macken i Koppom säljas. Bröderna Anders och Jonas Sundström som äger och driver den och Martin, den äldre generationen, som drev sin verkstad här från början.
Efter 18 år i familjens regi ska macken i Koppom säljas. Bröderna Anders och Jonas Sundström som äger och driver den och Martin, den äldre generationen, som drev sin verkstad här från början. Foto: Kerstin Herö

Bröderna har byggt ut verksamheten under åren de ägt bensinstationen. De har utökat med lite livsmedel. De har en särskild hörna för trav och andra spel som omvandlas till ”gubbdagis” inte minst på lördagar.

Sju dagar i veckan 365 dagar om året har macken öppet.

Är det blodpudding eller någon annan maträtt som inte går hem bland eleverna på Hierneskolan märker de genast av det.

– Så det gäller att hålla reda på matsedeln så vi har tillräckligt med korv den dagen.

Lojala kunder

Stamkunder utgör den största delen av besökarna på macken.

– Vi har väldigt lojala kunder. Man märker uppskattningen, säger Anders Sundström.

– Folk här vet hur det är att vara utan mack, tillägger Martin.

– Vi har också många norrmän som stannar till när de kommer förbi och även tyskar och holländare.

Så coronapandemin har varit kännbar även för Koppomsmacken. Men nu tycker man att det börjat lossna igen.

Tomas Dahlin kommer förbi macken för att uträtta ett ärende.
Tomas Dahlin kommer förbi macken för att uträtta ett ärende.

Drivmedelsförsäljningen har varit ett eget kapitel i historien. Nya hårdare miljökrav, men också stora bolag, som inte var intresserade av att leverera till mindre bensinstationer på landsbygden, förändrade förutsättningarna. För att kunna fortsätta sälja drivmedel gick småstationer ihop och startade nätverket By-macken.

– Vi var den första medlemmen som blev klar och öppnade.

Något som uppmärksammades stort i media. Lösningen med By-macken hade de i flera år, innan de gick över till dagens alternativ.

Sen en tid tillbaka har de gått ut och berättat att de vill sälja bensinstationen.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Folk tycker det är tråkigt att vi slutar.

Själva har de också många goda minnen från de nästan 20 åren med Koppomsmacken.

Anders Sundström har gillat att vara sin egen chef och sköta sig själv.

– Och vi har kul här med kunderna. Men jag vill ha lediga helger och minst tre veckors sommarsemester.

Efter alla år längtar han efter att jobba under lite mer normala arbetstider.

Artikeltaggar

BensinmackBymackenKoppomSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.