Drömläge med begränsningar: annorlunda tomt till salu i Fröskog

Publicerad:
Den gamla nedbrunna industritomten vid Fröskogs gästhamn har lagts ut till försäljning. Foto: Johan Höwler/Studio 054

En barskrapad betongplatta med tillhörande redskapsbod. Det är ett annorlunda objekt som lagts ut till försäljning, i ryggen på Fröskogs idylliska gästhamn. Lokala utvecklingsrådet drömmer om en ny servicebyggnad.

175 000 kronor. Så mycket har Kristinedal 810 värderats till. Fastigheten omfattar 870 kvadratmeter industrimark vid sjön Ärr, med koppling till Dalslands kanal. Utsikten över vattnet döljs bara delvis av Fröskogs gästhamn, med Fengersfors bruks gamla sjömagasin.

Läget på den utannonserade tomten går inte att klaga på, även om användningsområdet i nuläget är ganska begränsat. En tom, cirka badbassängsstor, platta av sliten betong upptar nära nog hela ytan.

Tak över huvud går eventuellt att få i den lilla, tillhörande redskapsboden, men bara väldigt temporärt i så fall.

Ej sommarstuga

– Jag tror att det var en gammal verkstadslokal på tomten som brann för några år sedan, säger mäklaren Anna Johannesson på Svenska gårdar, och poängterar att marken inte får användas för bygge av sommarstuga, vilket säkert hade kunnat fresta en del annars:

– Tomten skulle kunna användas till båtskjul eller liknande, föreslår Johannesson.

Alla typer av nykonstruktioner kräver dock både bygglov och strandskyddsdispens.

För närvarande ägs tomten av privatpersoner i trakten.

Har ni haft några konkreta intressenter?

– Inte för dagen.

Annonsen har legat ute i två veckor på bostadssajten Hemnet och lockat till knappt 3200 klick.

Del av en helhet

Fengersfors-Fröskogs utvecklingsråd, FFUR, anser sedan tidigare att gästhamnsområdet bör vara ett prioriterat utvecklingsmål.

– Vi har pratat med kommunen om att rensa upp lite där. Området är inte jättetrevligt i nuläget, men ägarförhållandena är lite komplicerade, säger FFUR:s Bengt-Åke Löfgren.

Att tomten alldeles bakom gästhamnen nu är till salu kom som en överraskning för Löfgren. Men han har inga problem att ge ett konkret förslag på hur betongplattan skulle kunna användas:

– Det skulle kunna bli ett bra servicehus för båtbesökare. Bland våra mål finns att främja besöksnäringen.

Borrhål för vatten finns sedan tidigare på tomten. Däremot är elanslutningen bortkopplad.

Artikeltaggar

ÄrranBostad och byggenFFUR – Fengersfors-Fröskogs utvecklingsrådFröskog

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare