Hoppa till huvudinnehållet

Ärren efter cancern blev konst – efter Alma Löv väntar stor utställning i Borås

Publicerad:
Åsa Kalmér och Jörgen Hjerdt gav en försmak på sitt projekt Ärr på Alma Löv i somras. Snart är det vernissage på en större utställning i Borås.
Åsa Kalmér och Jörgen Hjerdt gav en försmak på sitt projekt Ärr på Alma Löv i somras. Snart är det vernissage på en större utställning i Borås. Foto: Lena Richardson

I somras ställde de ut sina omskakande fotografier på Alma Löv i Östra Ämtervik. Nu är det snart vernissage för en större utställning på samma tema: Ärr.

Åsa Kalmér är skådespelare och regissör, hennes man Jörgen Hjerdt författare och dramatiker.

Ärr är deras gemensamma projekt, som fick sin början när Åsa Kalmér drabbades av bröstcancer. Hon opererades 2004, men 2016 hittades en ny tumör och hela bröstet togs bort.

”Idén till projektet är att jag via bilden ville undersöka vad min kropp nu kunde uttrycka. Jag tänkte, det måste väl finnas någon sorts skönhet kvar i den här kroppen som jag ska leva med resten av mitt liv? Om du är man och har ett ärr så kan det vara ett tecken för pondus eller en våldsam seger av något slag. Men jag har ju också genomgått en sorts strid. Hur långt styr könens schabloner vårt sätt att se på oss själva? Jag ville krypa under lagren och våga blottlägga det sköra och kanske stötande, för ärr är inte bara oönskade märken, det är också tecken på levt liv”, berättar Åsa Kalmér i ett pressmeddelande.

Den 14 oktober är det vernissage på museet Abecita Popkonst & Foto i Borås för fotoutställningen Ärr. Det är första gången hela bildsviten visas – på Alma Löv i somras visades några exempel.

Utställningen pågår till den 23 januari.

Efter cancern – Åsa och Jörgen låter ärren berätta

Artikeltaggar

Alma LövBoråsCancerKonstKonstnärÖstra ÄmtervikUtställningarVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.