Stiftelsen Karlstadshus ska bygga bostäder igen – efter 30 år

Publicerad:
Johan Lokander (KD), ordförande i Stiftelsen Karlstadshus, visar upp bolagets planer på 80 nya hyresrätter längs Norra Infarten på Färjestad. Efter 30 år ska man bygga nya bostäder igen. Foto: Helena Karlsson

Stiftelsen Karlstadshus har inte byggt nya bostäder på 30 år. Men snart är det dags för två större projekt.

– Vi ska bygga 80 hyresrätter på Färjestad och 80-100 hyresrätter vid Klara park. Vi vill även bygga i Vålberg och satsar nu på att erbjuda ungdomslägenheter.

Det berättar Johan Lokander (KD), ordförande i Stiftelsen Karlstadshus.

Bakom stiftelsen står Karlstads kommun och Riksbyggen och den har sammanlagt hela 2 600 hyresrätter. Under många år har man bara förvaltat dem. Snart är dock dags att inleda nyproduktion igen.

– Det senaste vi byggde var några punkthus på Låglandsgatan på Våxnäs. Detta var för 30 år sedan. Därefter kom bolaget in i en djup kris med många tomma lägenheter och har sedan ägnat sig åt att sköta och renovera dem. De senaste åren har vi satsat 300 miljoner kronor på renoveringar.

– Men för några år sedan fick vi ett politiskt uppdrag att som KBAB även bidra till att bygga nya bostäder, säger Johan Lokander.

80 nya hyresrätter

Och efter en uppstartsfas är man nu på gång med flera projekt.

– Den ena satsningen handlar om att uppföra två flerfamiljshus längs Norra Infarten på Färjestad där många vill bo, inte långt från där Prepart nu bygger nya bostäder.

– Totalt handlar det om 80 hyresrätter och det blir främst tvåor och treor samt några ettor. En del av dem kan bli plus 65-lägenheter och tanken är byggstart i slutet av 2022 eller 2023 och inflyttning blir det två år senare.

Stiftelsen Karlstadshus ska även bygga bostäder i det nya bostadsområdet Klara park tillsammans med Riksbyggen, Prepart och Karlstadhus.

– För vår del handlar det om 80-100 hyresrätter; tvåor, treor och några ettor. Vi räknar även här med att sätta spaden i marken i slutet av 2022 eller början av 2023.

”Ett kanonläge”

– Detta blir verkligen ett kanonläge nära centrum. Totalt handlar de två projekten investeringar på cirka 250 miljoner kronor, säger Johan Lokander.

Bostadsbolaget planerar även fler satsningar framöver.

– Ja, vi planerar att bygga fler hyresrätter på Gruvlyckan, Våxnäs och Norrstrand och letar också mark på andra håll. Vi har även ett mål att uppföra nya bostäder i Vålberg där det finns fina lägen längs Norsälven.

Gör ungdomssatsning

Samtidigt tänker Stiftelsen Karlstadshus göra en ungdomssatsning.

– Vi har satt av ett antal mindre lägenheter på 40-50 kvadratmeter på södra Kronoparken som vi kommer att erbjuda till ungdomar. Hyrorna på dem ligger på 4 000-5 000 kronor i månaden.

Från den 1 december kan ungdomar ställa sig i kö till dem och inflyttningen sker under första kvartalet 2022.

– Vi har valt att prioritera unga eftersom de har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Normalt har vi ett-två års väntetid till en lägenhet så detta innebär stor skillnad.

– Om vi ser att intresset blir stort kan det bli fler ungdomslägenheter i vårt bestånd, säger Johan Lokander.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFärjestadGruvlyckanJohan Lokander (KD)KarlstadhusKronoparkenPrepartRiksbyggenStiftelsen KarlstadshusVålbergVåxnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare