Hoppa till huvudinnehållet

Försvarade sitt SM-tecken: ”Det finns utveckling kvar i honom”

Publicerad:
Very Kronos segerdefilerar efter en ny SM-titel.
Very Kronos segerdefilerar efter en ny SM-titel. Foto: Malin Albinsson

För ett år sedan vann Very Kronos SM från ledningen.

I år vann han på nytt och han gjorde det den tunga vägen.

– Jag ville inte lämna något åt slumpen utan han klarar av att gå utvändigt, sa Erik Adielsson.

Årets upplaga av Svenskt Mästerskap var en öppen historia på förhand men när krutröken skingrades var det Very Kronos som stod där som vinnare på nytt.

Från ett bakspår körde Erik Adielsson offensivt när han avancerade fram utvändigt om ledande Milliondollarrhyme 1 500 meter från mål. Från den positionen kopplade Very Kronos tidigt ett grepp och han vann före Upstate Face och Björn Goop blev trea med Diamanten.

– Jag ville lämna det åt slumpen utan Very Kronos är så bra att han klarar av att gå utvändigt. Det var inget vansinnigt tempo, speciellt den tredje femhundringen gick det långsamt. Jag kände mig ganska komfortabel med att sitta utvändigt. Den här segern smäller högt och jag tror att det finns utveckling kvar i Very Kronos, sa Erik Adielsson.

Galopp för San Moteur

I Europaderbyt fanns det stora värmländska förhoppningar på San Moteur men de grusades direkt när han galopperade i starten.

Därmed låg vägen till ledningen vidöppen för storfavoriten Calgary Games. Loppet blev billigt när Jorma Kontio fick öppna det första varvet på 14,2, men Calgary Games såg lysande ut vid en lätt seger.

– Jag har kört många bra hästar och det här är en av de bästa. Det fanns mycket krafter kvar i mål. Det var andra gången som han tävlade barfota och även om han är bra med skor så blir det lite extra utan, sa Jorma Kontio.

Perfekt taktik

Aetos Kronos eller Don Fanucci Zet? Det var frågan i Europamästerskapet för femåringar men svaret blev Extreme med Steen Juul.

Extreme tog ledningen och Juul hade bestämt sig för att släppta till den av förhandsfavoriterna som var först fram. Det blev Aetos Kronos och Juuls taktik blev perfekt. På upploppet gick han ner på open stretch och när Extreme speedade förbi favoriten bjöd Juul på en ovanlig segergest.

I sto-SM mötte Honey Mearas äldre konkurrenter för första gången och det gick alldeles utmärkt. Örjan Kihlström körde till ledningen 1 500 meter från mål och de vann säkert före Dixie Brick och Mellby Free. Mellby Free gick en stark avslutning från fjärde par utvändigt men fick släppa Dixie Brick förbi sig den sista biten.

– Hon är verkligen jättebra, hon är bara fyra år men slår de andra enkelt. Vi hade även tussarna och norsken kvar i mål, sa Kihlström.

Nära ny storseger

Carl Johan Jepson vann långa E3 med Red Lady Express på Färjestad i somras och i Europamästerskapet för treåringar var det ytterst nära en storseger till för ekipaget. Red Lady Express tog ledningen och det var med minsta möjliga marginal som hon fick ge sig mot franske Evensong, som liftat med i rygg och använde open stretch på upploppet.

Lärlings-SM såg Gerben och Power Lane som favoriter men det var Bravo Sabotage som vann loppet. Andreas Lövdal skickade rejält från start och Bravo Sabotage tog sig förbi Power Lane utan problem. Den sistnämnde försökte utmana via open stretch på upploppet men kunde inte gå riktig närkamp.

– Det här loppet är bland det största som man kan vinna som lärling så det känns jättbra. Det här är min största seger i karriären, sa Andreas Lövdal som tog sin 48:e seger för året.

Amatör-SM kördes före V75 och här blev det en andraplats för Nicklas Nilsson med Carlos Lennon. De kopplade greppet in på upploppet från dödens men den sista biten kunde man inte svara Niford des Baux med Peter Arnqvist.

Artikeltaggar

ÅbyBjörn GoopErik AdielssonJorma KontioÖrjan KihlströmTravV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.