Hoppa till huvudinnehållet

Linda från Sunne bildade vandringsgäng online: ”Nu är vi vänner för livet”

Publicerad:
Vandringsvänner. Från vänster, Josefin Kleremo från Bredaryd, Matija Rafaj från Ljungby, Linda Blomstergren från Sunne och Peter Karlsson från Säffle.
Vandringsvänner. Från vänster, Josefin Kleremo från Bredaryd, Matija Rafaj från Ljungby, Linda Blomstergren från Sunne och Peter Karlsson från Säffle.

Linda Blomstergren i Sunne gillar utmaningar och att vandra. Och hon siktar gärna högt.

– Nyligen var jag och tre kompisar uppe på Galdhöpiggen och Besseggen i Norge, berättar hon.

På Facebook finns gruppen Vandringsvänner där likasinnade kan dela med sig av erfarenheter och inspirera varandra till att anta nya utmaningar.

– En kille från Ljungby som heter Matija Rafaj gjorde ett inlägg om att han hade varit på Kebnekaise förra året och nu undrade han om någon ville hänga med till Norges och Nordens högsta berg Galdhöpiggen, som ligger 2469 meter över havet. Jag och två till, Josefin Kleremo, Bredaryd och Peter Karlsson, Säffle, hängde på, berättar Linda som tyckte att det var väldigt kul att kunna dela upplevelsen med andra.

– Vårt lilla gäng har väldigt roligt tillsammans. Vi fyra, som från början inte kände varandra, kom varandra riktigt nära och är nu vänner för livet.

Linda Blomstergren brinner för att vandra. ”Det finns mycket fin vandring nära Sunne också. Man behöver inte åka långt”, säger hon.
Linda Blomstergren brinner för att vandra. ”Det finns mycket fin vandring nära Sunne också. Man behöver inte åka långt”, säger hon. Foto: Dan Enwall

Det var den 9 september som planerna blev verklighet. Från tätorten Lom åkte man 40 minuter i bil till Spiterstulen, som är en av två möjliga startplatser för den 8-12 timmar långa vandringen.

– Det är ett jättefint område. Man är omsluten av bergssidor och allt börjar med en brant stigning i stenig och tuff terräng. Först var vädret bra, men det förbyttes snart i regn och dimma. När sikten är dålig får man följa markeringarna.

Det ombytliga vädret gör att det är viktigt att tänka på hur man klär sig.

– Vi kämpade oss upp till toppen och där var det riktigt kallt. Och det är också nu den stora utmaningen börjar. Att gå nedåt är faktiskt svårare. Man är kall, trött och det blir rejäl tyngd på knäna.

Linda har tidigare varit uppe på Sveriges högsta topp, Kebnekaise.

– Det diskuteras mycket om vilken av topparna som är mest krävande, men jag tycker nog att de var ganska likvärdiga.

Hon menar att hon hade stor nytta av att ha förberett sig väl.

– Det är en klar fördel om man har vandrat en del. Och framför allt att man övat på att gå med packning.

Dagen efter toppäventyret på Galdhöpiggen var det dags att bestiga ett annat naturskönt bergsmassiv, nämligen Besseggen.

– Vandringen går på Veslfjellet vars topp ligger 1743 meter över havet. Man startar cirka en timmes bilresa från Lom. Man går så att säga ”enkel väg” över berget och kan välja om vill börja eller avsluta med en båttur. Det häftiga var att vi inte gjorde som de flesta andra och tog båten först utan vi hade ganska så brant klättring nedför i halkig terräng över bergskammen.

 • Linda Blomstergren på Besseggen.
  Linda Blomstergren på Besseggen.
 • Det var fler som var ute och vandrade på Besseggen.
  Det var fler som var ute och vandrade på Besseggen.
 • När molnen lättar blir utsikten vidunderlig.
  När molnen lättar blir utsikten vidunderlig.
 • Glaciär vid Galdhöpiggen.
  Glaciär vid Galdhöpiggen.
 • ”Man får en väldigt storslagen känsla. Inga fotografier kan göra upplevelsen rättvisa”, säger Linda Blomstergren.
  ”Man får en väldigt storslagen känsla. Inga fotografier kan göra upplevelsen rättvisa”, säger Linda Blomstergren.
 • Besseggen - ett populär mål för vandrare.
  Besseggen - ett populär mål för vandrare.

Linda rekommenderar alla att vandra, inte minst på lite högre höjd.

– Man får en väldigt storslagen känsla när man är på plats. Inga fotografier kan göra upplevelsen rättvisa.

Hon drömmer om Kilimanjaro och att vandra i Himalaya.

– Men när gäller projekt i närtid har mitt vandrargäng pratat om att vi ska ta oss an Trolltunga och Preikestolen i Norge.

Och hon tipsar också om bra vandringsleder på närmare håll.

– Det finns fin vandring här i Sunnetrakten också. Jag är ofta ute ensam eller med barnen. Gruvrundan och Dolpstigen är väldigt varierande och bra leder, säger Linda Blomstergren.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilLinda BlomstergrenNorgeSunneVandringVandringsled

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.