Hoppa till huvudinnehållet

Hopptornet på Sundstabadet fortsatt avstängt: ”En rejält komplicerande faktor”

Publicerad:
Hopptornet på Sundstabdet kommer fortsatt att vara stängt för allmänheten. På obestämd tid.
Hopptornet på Sundstabdet kommer fortsatt att vara stängt för allmänheten. På obestämd tid. Foto: Mikael Lindblom

Hopptornet på Sundstabadet i Karlstad kommer fortsatt att vara stängt för allmänheten en tid framöver.

– Det är flertalet brister som inte är så enkla att åtgärda, säger verksamhetschefen Stephan Hammar.

I början av sommaren slog en besiktning fast att att hopptornet i trä som byggdes 1978 inte uppfyllde den reviderade EU-standarden. I samband med detta togs också hopptornet ur drift och blev därmed inte längre tillgängligt för allmänheten.

– I slutet av sommaren har vi tillsammans med en konstruktionsfirma börjat titta på i vilken mån det går att åtgärda de brister som finns med hopptornet. Det är ett flertal – och de är inte helt enkla att lösa. Tre till fyra saker per hopphöjd.

Smal bassäng

Sommarens säkerhetskontroll slog bland annat fast att trappstegen är för branta och att sviktarna är för nära varandra.

– Det är fler saker än så. Bassängens dimensionering är för smal och det är en rejält komplicerande faktor. Vi undersöker nu om man verkligen måste göra om bassängen för att kunna ha hopptornet kvar.

– Går detta i så fall att genomföra sett till de ekonomiska ramar vi har. Men där har jag i nuläget inget att tillägga.

Kan det bli aktuellt att flytta hopptornet?

– Det törs jag inte heller säga, vi fokuserar just nu på lösningar som gör att det blir en säker anläggning och att det ska kunna återöppnas på den här platsen.

Hopptornet används dock av simhoppare från Karlstads simsällskap idag.

– De har använt tornet under hela perioden som det varit avstängt. EU-standarden är gentemot konsument. I föreningsregi kan man nyttja sakerna i en annan kontext. Vi har presenterat vad kontrollen kommit fram till och sen får de själv avgöra om de vill ta de riskerna.

Det finns inget datum satt till när hopptornets brister ska vara åtgärdade. Det kan alltså komma att var avstängt ett längre tag framöver för allmänheten.

– Folk har full förståelse för detta, det handlar om säkerhet och vi har den senaste tiden haft fullt fokus på att kunna öppna upp anläggningen för fullt efter att restriktionerna tagits bort.

Stor omställning

Sundstabadets alla delar har öppnat upp nu igen och det är en stor skillnad, menar Stephan Hammar.

– Nu har vi omkring 2 000 besökare under en helg, jämfört med de hundratal som vi hade när vi bara släppte in 30 åt gången som var fallet före den 29 september, säger han och fortsätter:

– Nu är vi på en nivå som är jämförbar med hur det var före pandemin, man märker att många har saknat att spontant bara kunna gå ner till anläggningen, ta ett bastubad eller njuta av relaxavdelningen.

Hur har det fungerat så här långt?

– Det är väldigt kort tid, men det har fungerat bra, vi har hela tiden under pandemin arbetat med 14 dagars framförhållning och vi känner att vi är väl rustade att ta emot fler besökare.

Stephan Hammar, verksamhetschef Sundstabadet i Karlstad.
Stephan Hammar, verksamhetschef Sundstabadet i Karlstad. Foto: Felix Kullgren

Artikeltaggar

Fritid och livsstilKarlstadStephan HammarSundstabadetSundstabadet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.